sjednica

Sabor danas glasuje o obnovi potresom pogođenih područja i o ukidanju obvezne članarine za HGK

29.01.2021 u 08:12

Bionic
Reading

Nastavak šeste sjednice Hrvatskoga sabora počinje u 9:30, a na dnevnom redu su među ostalima, i obova nakon potresa, nacionalna razvojna strategija te izmjene zakona o Hrvatskoj gospodarskoj komori

Zastupnici Hrvatskoga sabora glasovat će u petak o raspravljenim točkama dnevnog reda, među kojima su Prijedlog izmjena Zakona o obnovi potresom pogođenih područja, Prijedlog nacionalne razvojne strategije RH do 2030. te Prijedlog izmjena Zakona o Hrvatskoj gospodarskoj komori.

U ime predlagatelja Kluba Mosta Zvonimir Troskot rekao je kako se Zakonom o HGK između ostalog uređuje i obveza plaćanja članarine, u skladu s odlukama skupštine Komore.

Predloženim izmjenama predlaže se da članarina u HGK više ne bude obvezna već samo dobrovoljna.

Cilj predmetne izmjene je da se poduzetnicima olakša poslovanje na način da više ne plaćaju članarinu HGK kao jedan od niza parafiskalnih nameta, istaknuo je Troskot.

Upozorio je da HGK ima najviše zaposlenika i najnižu efikasnost u EU i jedina je komora, uz austrijsku i njemačku, koja ima obaveznu članarinu. Poručio je kako je za ukidanje obvezne članarine HGK, no ne i za ukidanje članstva.

Što se obnove od potresa tiče, Hrvatsku su pogodili 28. i 29. prosinca 2020. snažni potresi, od kojih je najjači bio magnitude 6,2 s epicentrom kod Grada Petrinje. Materijalna šteta u Sisačko-moslavačkoj županiji, posebice na području Grada Petrinje i okolice je golema te su brojne građevine razrušene, odnosno uništene te oštećene. Materijalna šteta prijavljena je i na području Karlovačke te Zagrebačke županije.