NOVO IZVJEŠĆE

Sabor će svake godine raspravljati o stanju u poljoprivredi

06.03.2015 u 14:46

Bionic
Reading

Već do ljeta trebali bi se znati uvjeti i način pod kojim će se donirati hrana, Hrvatski sabor u petak je, naime, prihvatio amandman na predloženi zakon o poljoprivredi koji obvezuje resornog ministra da pravilnik o doniranju, umjesto u roku dvije godine, donese u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu tog zakona

Spomenuti amandman predložila je laburistica Nansi Tireli koja je smatrala da je rok od dvije godine neopravdano dug, i neprihvatljiv. Dodatni je argument našla u činjenici da je velik broj udruga i građana spreman organizirati doniranje hrane.

Zakon o poljoprivredi, koji je Sabor donio u petak, stupa na snagu prvog dana od objave u Narodnim novinama.

Sabor će svake godine raspravljati o tzv. Zelenom, odnosno godišnjem izvješću o stanju u poljoprivredi koje će sadržavati ocjenu stanja i gospodarskog položaja poljoprivrede te način provedbe mjera poljoprivredne politike.

Rezultat je to amandmana Kluba DC-a, Novog vala i Reformista, koji je prihvatila Vlada, a zatim i Sabor.

Zeleno izvješće za prethodnu godinu izrađivat će resorno Ministarstvo koje će ga Vladi morati uputiti najkasnije do 30. svibnja tekuće godine, Vlada će ga Saboru morati poslati najkasnije do 30. rujna.

Zakonom o poljoprivredi stvara se, dakle, zakonski okvir za doniranje hrane socijalno ugroženima i ljudima u potrebi te u slučajevima katastrofa. Hrana će se moći donirati i za životinje, a krajnji je cilj takve mjere spriječiti uništavanje velikih količina hrane, zaštita okoliša i pomoć krajnjim primateljima.

Zakon rješava i pitanje korisnika poljoprivrednih poticaja, koji dosad nisu imali nikakvu zaštitu od ovrha računa. Sada se onemogućuje ovrha nad poticajima do iznosa od 50 tisuća kuna.

Zakonom se uspostavlja pravni okvir za povlačenje 800 milijuna eura na godinu iz europskih fondova za poljoprivredu i za ruralni razvoj.