STIŽE NOVA OPTUŽNICA

Sabo: Odbijam bilo kakvu krivnju!

31.03.2014 u 13:31

Bionic
Reading

Mandatno-imunitetno povjerenstvo jednoglasno je predložilo saborskom plenumu da se DORH-u odobri pokretanje kaznenog postupka protiv vukovarskog gradonačelnika Željka Sabe, kojeg vukovarsko Županijsko državno odvjetništvo tereti za pronevjeru te poticanje na zlouporabu položaja

Županijsko državno odvjetništvo završilo je istragu u dva nova slučaja koja se Sabi stavljaju na teret 20. ožujka i sada ima 15 dana za podizanje optužnice. Njen nacrt je već sastavljen i jedino što je DORH još trebao napraviti jest zatražiti od Sabora da se Sabi, saborskom zastupniku, skine imunitet kako bi se mogao pokrenuti kazneni postupak, pojasnila je predsjednica Mandatno-imunitetnog povjerenstva Gordana Sobol.

Sabo: Odbijam bilo kakvu krivnju!

Otkada je procurila vijest da DORH protiv njega želi podignuti još jednu optužnicu, vukovarski gradonačelnik Željko Sabo nije istupao u javnosti. Medijima izjavu nije htio dati ni danas, no novinarima je ipak kratko dogovorio na SMS poruku.

'Godinama se ova tema spominje i kada je tako onda je to prilika da se riješi na sudu. Svakako da odbijam bilo kakvu krivnju, ne mogu više komentirati jer nemam optužnicu', napisao je Sabo u poruci.

Sobol je istaknula i što se točno nalazi u nacrtu optužnice, odnosno što DORH Sabi stavlja na teret. 'Državno odvjetništvo namjerava podignuti optužnicu protiv Željka Sabe zbog navodnog kaznenog djela protiv imovine pronevjerom, a u drugom dijelu zbog kaznenog djela protiv službene dužnosti i to poticanjem na zlouporabu položaja i ovlasti. U prvom dijelu nacrta optužnice kolegi Sabi stavlja se na teret da je od srpnja 2005. do rujna 2009. kao član Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora i voditelj humanitarnih akcija ljetovanja djece s područja Vukovara u odmaralištima ZG Holdinga i lječilišta Veli Lošinj dio prikupljenog novčanog iznosa, koji su uplaćivali roditelji djece za osiguranje boravka djece, zadržao za sebe i to u iznosu od 76.567 kuna', pojasnila je Sobol.

Što se tiče drugog kaznenog djela, Sabu se tereti da je poticao na zlouporabu ovlasti i položaja i to time što je od direktora društva Komunalac iz Vukovara zatražio da u jednoj od poslovnih jedinica zaposli Srđana Šijakovića, mada je znao da su u toj poslovnoj jedinici, u kojoj se plaća osigurava iz sredstava Grada Vukovara, sva mjesta popunjena i nije predviđeno zapošljavanje administrativnih djelatnika, kazala je Sobol.

DORH, pojasnila je, smatra da su ispunjeni svi uvjeti za podizanje optužnice te je stoga MIP jednoglasno predložio da Sabor odobri zahtjev Državnog odvjetništva kako bi se mogao pokrenuti kazneni postupak.

Iako zainteresiranih za raspravu na samoj sjednici MIP-a nije bilo, na slučaj Sabo osvrnuo se predsjednik Sabora Josip Leko. Novinari su ga upitali koliko činjenica da su protiv Sabe, koji je i saborski zastupnik, podignute dvije optužnice šteti ugledu Sabora.

'Mislim da bismo se u demokratskom svijetu trebali držati presumpcije nevinosti inače nećemo nikako završiti stvar. Moramo vjerovati u sudove i institucije jer sve drugo će biti političko nadmetanje i kalkulacije', kazao je Leko.

Saborski plenum će odluku Mandatno-imunitetnog povjerenstva potvrditi najvjerojatnije na glasovanju u petak.