PRAVOSUDNO NASILJE

'Sa Srbijom vodimo rovovsku borbu za svoje državljane'

Ilija Jurišić

Ilija Jurišić

Izvor: Pixsell / Autor: Fotoservis/HaloPix/Pixsell

Boriša Arnaut, veleposlanik Bosne i Hercegovine u Srbiji, u intervjuu za Radio Slobodna Europa kaže da mu je iznimno teško raditi posao u godini koja je praktično protekla u rovovskog borbi za zaštitu državljana BiH pred pravosudnim organima Srbije

U svim ovim slučajevima koji su se događali, a radilo se o bivšim pripadnicima Armije BiH Mirsadu Salkiću, Iliji Jurišiću i Jasminu Rendiću koje je Srbija uhitila, zaista iscrpljujuće, objašnjava Arnaut, bilo je nositi se s pravnim sistemom Srbije, s političkim sistemom Srbije, odnosom Srbije prema državljanima BiH. 'Dakle, to jest nešto što je jako teško, ali s druge strane čini mi se da svaki put kada se to završi osjeti se neko olakšanje. Naravno, i umor je, ali olakšanje jer sam ipak postigao onaj cilj, ono što se očekuje od mene, a to je zaštita državljana BiH', rekao je Arnaut.

Poput Jurišića i Salkića, Srbija je za ratne zločine optužila Ejupa Ganića, bivšeg člana ratnog bosanskohercegovačkog predsjedništva, koji je uhićen u Londonu. Optužba Srbije ubrzo je odbačena kao neosnovana. Posljednji slučaj srpskog progona onih koji su se suprotstavili velikosrpskoj agresiji novo je uhićenje po srbijanskog potjernici ovoga puta generala Armije BiH Jovana Divjaka u Austriji. Ni od toga najvjerojatnije neće biti ništa. Cilj koji Srbija pokušava postići ovim optužnicama, koje u pravili padaju nakon prvog ozbiljnije rasprave na sudu, nije jasan.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi