REAGIRANJE MINISTARSTVA POLJOPRIVREDE

'Sa satelitskim praćenjem brodova je sve u redu'

15.04.2013 u 15:25

Bionic
Reading

Ministarstvo poljoprivrede reagiralo je na članak objavljen na tportalu 11. travnja 2013. godine pod naslovom 'Debakl s uvođenjem sustava praćenja brodova'. Demanti prenosimo u cijelosti

Ministarstvo poljoprivrede započelo je s instaliranjem VMS uređaja 2008. godine nakon dobivanja 256 uređaja preko pretpristupnih fondova (PHARE), a temeljem međunarodnog natječaja koje je vodilo Ministarstvo financija sukladno svim pravilima EU-a za provedbu pretpristupnih fondova EU-a. Na natječaju je izabran najpovoljniji ponuditelj EMA d.o.o., Celje. Nakon što su uređaji instalirani na ribarska plovila, izrađen je softverski dio od strane GISDATA d.o.o, Zagreb, za praćenje ribarskih plovila. Time je uspostavljen sustav praćenja ribarskih plovila (VMS) sukladno legislativi EU-a. Jedino je još bilo preostalo instalirati dodatnih 110 uređaja da bi sva plovila preko 15 metara imala instaliran uređaj.

Ministarstvo poljoprivrede pokrenulo je otvorene javne natječaje za nabavku preostalih uređaja sukladno zakonskim odredbama Zakona o javnoj nabavi, ali je svaki puta izjavljena žalba te su se postupci odužili i ponovno ponavljali sljedeće godine jer nije bilo moguće u istoj proračunskoj godini raspisati još jedan natječaj.

Ministarstvo poljoprivrede će do kraja svibnja imati opremljena sva plovila preko 15 metara VMS uređajima i ulaskom RH u EU u potpunosti biti spremna i usklađena sa svim zahtjevima
legislative EU-a.

Sustav VMS-a je od 2008. u potpunosti operativan na 264 ribarska plovila, a osim Ministarstva poljoprivrede, ovim sustavom se koriste i Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture i Obalna straža. Nadalje izvoz ribe u EU sukladno IUU uredbi je od 2010. odobren RH na jednostavniji način u elektronskom obliku baš radi kvalitete cijelog informacijskom sustava (uključujući i VMS), a koji je prije odobrenja izvoza u potpunosti predočen predstavnicima Europske komisije.

Nadalje, Republika Hrvatska je spremna i sada izvršiti komunikaciju podataka s EFCA-om, ali prije toga se moraju razmijeniti sigurnosni certifikati i razmjena podataka će se i ostvariti sukladno dogovorenom terminu s predstavnicima EFCA-e, a to je, kao što i piše u izvješću EFCA-e, tijekom nove sezone ulova tune. Do sada RH nije imala obvezu, a niti je dobila službeni zahtjev za dostavu podataka u Vigo.

Nadalje, dio izvješća koji govori o dostavi podataka ICCAT-u se odnosi na način dostave podataka jer RH dostavlja podatke za sve ribarske brodove koji obavljaju poslove vezane uz ulov i transport tune već nekoliko godina u dogovorenim intervalima, ali je od ove godine uspostavljen i način preko sigurnosnih certifikata kako je i traženo.

Tvrdnja da 'nakon što je na prvom izabrana slovenska tvrtka, pobunili su se hrvatski ponuđači koji su tvrdili da je njihov proizvod diskutabilne kvalitete te im je bilo problematično i što je u cijeloj priči korišten strani pružatelj usluga, pa su se podaci s brodova slali u Sloveniju i onda vraćali u naš kontrolni centar' zlonamjerna
je i neistinita jer se na javni međunarodni natječaj preko PHARE projekta nije javila nijedna domaća tvrtka. Tek su se na javne natječaje koje je raspisalo Ministarstvo poljoprivrede javile i hrvatske tvrtke, ali do sada javni natječaji nisu provedeni iz gore navedenog razloga. Što se tiče podataka, oni se od samog početka prenose s ribarskih plovila direktno na servere Ministarstva poljoprivrede smještene u najmodernijem DATA centru, te je teza da su se podaci s brodova slali u Sloveniju i onda vraćali u naš kontrolni centar zlonamjera i dovodi u zabludu ribare koji imaju ugrađene VMS uređaje.

Na kraju, smatramo da se prije objave teksta trebalo kontaktirati i Ministarstvo poljoprivrede radi dobivanja informacija o ovome sustavu te i sada pozivamo autora teksta ili nekog drugog novinara da slobodno dođe u Ministarstvo poljoprivrede i da se na licu mjesta uvjeri u potpunu funkcionalnost ovoga sustava.