regionalni razvoj

Sa 73 milijuna kuna vraća se sjaj dvorcu Erdödy u Jastrebarskom

28.08.2021 u 17:30

Bionic
Reading

Projekt Obnove i revitalizacije dvorca Erdödy u Jastrebarskom vrijedan 73.639.686,93 kuna jučer je svečano predstavljen javnosti. Projekt obnove simbola grada i najstarijeg zdanja na području Jastrebarskog sufinancira se sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 49.503.626,59 kuna, dok ostatak sredstava u iznosu od 24.136.060,34 kuna osigurava Grad Jastrebarsko

"Projekt Obnove i revitalizacije dvorca Erdödy u Jastrebarskom predstavlja višedesetljetnu želju i nastojanje svih naših sugrađana da obnovimo najveći i najvrjedniji biser u samom središtu grada. Dvorac je zapravo oduvijek bio kulturno sjedište i središte grada Jastrebarskog i svi smo mi Jaskanci intimno vezani uz njega. Na obnovu čekamo još od 80-ih godina prošlog stoljeća i ponosan sam što smo uspjeli povući sredstva europskih fondova za njegovu obnovu jer sami to ne bismo mogli financirati. Ovako ćemo 67 posto sredstava dobiti iz Europske unije, a ostatak će osigurati Grad kako bi sve građanke i građani mogli uživati u njegovim ljepotama, s obzirom na to da će najmanje 80 posto površine dvorca biti dostupno javnosti, dok preostalih 20 posto možemo i komercijalizirati", pojasnio je Zvonimir Novosel, gradonačelnik Grada Jastrebarskog.

Svečano predstavljanje projekta obnove dvorca javnosti bilo je obilježeno posjetom grofa Erdödyja, najpoznatijeg stanovnika tog najstarijeg zdanja u Jastrebarskom. Lik grofa, jednog od najpoznatijih Jaskanaca, strastvenog lovca, ljubitelja automobila i pionira fotografije jaskanskog kraja, utjelovio je mladi glumac s Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu koji je zajedno s drugim kolegicama i kolegama uzvanike nakratko vratio u doba najvećeg sjaja dvorca Erdödy. U glazbeno-scenskom programu podsjetili su građane Jastrebarskog na to da je dvorac Erdödy zaštićeno kulturno dobro i simbol Jastrebarskog te da je i park u kojem je smješten ujedno hortikulturni spomenik. Obnova i očuvanje tog vrijednog povijesno-prirodnog resursa od izuzetne je važnosti za ostvarivanje brojnih kulturnih, društvenih i ekonomskih koristi cijelog jaskanskog kraja.

S tim je ciljem i započeo projekt obnove dvorca koji će donijeti brojne pogodnosti za cjelokupnu lokalnu zajednicu stvaranjem novih vrijednosti i čuvanjem nasljeđa predaka te obnavljanjem kulturne baštine. Projekt obuhvaća i izgradnju pristupne infrastrukture, a njegovom će se provedbom ujedno spriječiti daljnje propadanje i neiskorištenost vrijednog prostora te proširiti namjena lokacije u javne, društveno-kulturne, ekonomske i turističke svrhe.

Radovi na projektu već traju te je krajem srpnja završena izgradnja prostranog parkirališta površine 5.575 četvornih metara smještenog u neposrednoj blizini dvorca. U tijeku je izrada projektne dokumentacije nakon koje će uslijediti obnova i revitalizacija neadekvatno korištene i napuštene zgrade dvorca površine 3.709,47 m2.

Dvorac Erdödy u Jastrebarskom u prvotnoj je funkciji bio dvorac tipa wasserburg, odnosno nizinska tvrđava okružena vodenim opkopima koji su danas zasuti i ozelenjeni, ali vidljivi u obličju terena. Prema arhivskim podacima dvorac-kaštel sagradio je ban Matija Gereb u razdoblju od 1483. do 1489. godine, a u njegov je posjed obitelj Erdödy došla u prvoj polovici 16. stoljeća te ga je posjedovala sve do 1922. godine.

Dvorac je tijekom vremena više puta bio dograđivan te je bio i jedna od utvrda u vrijeme turskih osvajanja. Kamenu ploču s obiteljskim grbom lijevo od ulaza ugradio je 1592. godine ban Toma Erdödy, dok je velik ljubitelj prirode i lova Stjepan Erdödy u njemu osnovao Prirodoslovni muzej. U baroku je utvrda bila preuređena u dvorac te je dobila trijemove u unutrašnjem dvorištu. Zgrada dvorca izvedena je kao četverokut koji je smješten na blagoj uzvisini i opkoljen jarcima, kao što su rađene utvrde nizinskog tipa. Krila su mu različite visine, a najviše krilo zatvaraju dvije preostale zaobljene kule od nekadašnjih četiri. Unutrašnje dvorište krasi trijem s arkadama i barokni stupovi. U prostranoj građevini u gornjem su se dijelu nalazile tri velike prostorije, a u prizemlju dvije prikladne za pivnice i plodine, kuhinja i prostorija za pekarnu.

Nakon što ga je 1922. godine od obitelji Erdödy kupio veletrgovac Ehrman koji je ubrzo bankrotirao, dvorac je 1936. godine na dražbi otkupila općina kako bi u njemu uredila dječji dom. Trideset godina kasnije u njemu je otvoren Zavičajni muzej, a od kraja 80-ih godina prošlog stoljeća do danas stanovnici Jastrebarskog i okolice s nestrpljenjem čekaju njegovu obnovu.