BORBA SE ZAHUKTAVA

Milanović organizirao diplomatsku berbu: U vinogradu na Plješivici veleposlanici hvalili svoje borbene zrakoplove, Kohorst nazvao hrvatskog predsjednika 'vrlo pametnim momkom'

30.09.2020 u 13:54

Bionic
Reading

Veleposlanici država koje su Hrvatskoj ponudile svoje borbene zrakoplove u srijedu su iskoristili diplomatsku berbu grožđa u Jastrebarskom kako bi naglasili prednost svojih letjelica

Ministarstvo obrane je početkom rujna primilo ponude za nabavu dvanaest višenamjenskih borbenih aviona od Švedske, Sjedinjenih Država, Francuske i Izraela. Švedska nudi novi Gripen C/D model, SAD novi F-16 blok 70, Francuska polovni Rafale, a Izrael polovni F-16, blok 30.

Američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Kohorst iskoristio je berbu na Plješivici da promovira američku ponudu noseći masku za zaštitu od koronavirusa i značku sa zrakoplovom F-16.

"Mislimo da je to odličan avion od velike vrijednosti za Hrvatsku i nadamo se da će proces ići u našu korist", rekao je Kohorst, dodavši kako u Europi ima više od tisuću primjeraka tog zrakoplova, pa će Hrvatska postati "dio europskog kluba".

Američki veleposlanik je u utorak na zagrebačkom Fakultetu strojarstva i brodogradnje predstavio simulator tog zrakoplova, a za američku ponudu će zasigurno lobirati i američki državni tajnik Mike Pompeo koji u petak stiže u Dubrovnik.

Komentirajući riječi predsjednika države, koji smatra da bi američka ponuda trebala biti prvi izbor, Kohorst je rekao da je Zoran Milanović "vrlo pametan momak".

Gripenima ne treba takva reklama

Švedska veleposlanica Diana Helen Madunić rekla da se švedski Gripeni ne moraju reklamirati značkama i maskama "jer se prodaju sami od sebe".

  • +24
Diplomatska berba u organizaciji Zorana Milanovića Izvor: Cropix / Autor: Marko Todorov / CROPIX

"Smatram da Švedska ima dobru ponudu za Hrvatsku, no ne mislim da je ovo prilika za razgovor o tim stvarima", kazala je Madunić.

Francuzi igraju po pravilima

Sažet je bio i francuski veleposlanik Gaël Veyssière koji je ocijenio da je berba "dan za izgradnju prijateljstva i suradnje, a ne za razgovor o tehničkim i osjetljivim pitanjima" poput nabavke zrakoplova.

"Želimo igrati po pravilima. Predstavili smo ponudu Hrvatskoj i vodi se dijalog s hrvatskim vlastima".

Nebo je granica, doslovno

Izraelski veleposlanik Ilan Mor naglasio je da je visoka kvaliteta izraelske tehnologije poznata i da se "prodaje sama od sebe", pa poručio "neka pobijedi najbolji".

Hrvatska je u prošlom pokušaju nabave prihvatila izraelsku ponudu zrakoplova F-16 Barak, modificiranih izraelskih verzija izvorno američkih aviona, no potom početkom 2019. nije dobila odobrenje Sjedinjenih Država.

"Izrael je imao jako dobru ponudu koju je Hrvatska prihvatila. Obje strane su učinile sve što su mogle da bi se ona provela, no nismo ju mogli implementirati", rekao je Mor o prošlom krugu nabave.

Izraelski veleposlanik je rekao da "neće biti sretnije osobe od njega" ako Hrvatska izabere izraelsku ponudu, ali ako to neće biti slučaj naglasio je da dvije države imaju mnoga druga područja za suradnju - u inovacijama, znanosti, kibernetici.

"Nebo je granica. Ovdje je doslovno nebo granica", zaključio je.

Faza evaluacije četiri ponuda trajat će do kraja ove godine.