PRIVATIZACIJSKA SRAMOTA

S Vupikom privatiziraju i Spomen-dom Ovčara

14.10.2009 u 08:35

Bionic
Reading

Ubrzani postupak privatizacije Vupika zamalo je postao najveća privatizacijska sramota. Manji dijelovi zemljišta nisu prethodno izvlašteni iz Vupika pa postoji realna mogućnost da budući kupac postane vlasnik Spomen-doma Ovčara. Prema neslužbenim informacijama, kao potencijalni kupci Vupika spominju se Agrokor, ali i srbijanska Delta koja je u vlasništvu Miroslava Miškovića

'Pravno gledajući, budući vlasnik Vupika automatski će postati i vlasnik Spomen-doma Ovčara, jer to zemljište nikad nije izvlašteno iz vlasništva tvrtke. Zašto to nikad nije napravljeno, ne znam, ali znam da smo mi prije nekoliko godina upravo i upozoravali na takav mogući scenarij', kaže Zdravko Komšić, predsjednik vukovarske podružnice Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, koje i upravlja Spomen-domom.

'Spomen-područje Ovčara ne može biti predmetom prodaje i ako postoji još neka čestica koja nije prenesena na Republiku Hrvatsku, to će biti učinjeno već ovih dana. Stručne službe već su dobile zadaću da to naprave', kazao je za Večernji.hr glasnogovornik Ministarstva gospodarstva Tomislav Mazal. Kako se neslužbeno može čuti, samo je hangar koji su uredili branitelji u vlasništvu Vupika. Spomen-područje je upisano na RH, kao i spomen-obilježje Grabovo, dok je Memorijalno groblje Male Dubrave u vlasništvu Komunalca iz Vukovara.

Nadalje, cijeli je kompleks pod zaštitom Ministarstva kulture, što znači da se ne može prodavati nikome prije nego što se ponudi lokalnoj samoupravi ili državi koje imaju pravo prvokupa. Ljudi koji su sastavljali dokumentaciju ničim nisu dali do znanja da su dijelovi tvrtke koji se prodaju zapravo dijelovi spomen-područja.

Sličan problem riješen je kad je posrijedi mjesto masovne grobnice na Ovčari, tako da barem za to mjesto ne postoji opasnost da možda već sutra postane dio vlasništva nekog domaćeg ili inozemnog tajkuna.

 

U izgradnju i opremanje Spomen-doma Ovčara uložena su tri milijuna kuna, a samo lani bilo je 140.000 posjetitelja iz cijele Hrvatske.