POVRATAK ZIME

S petka na subotu i do 20 cm snijega!

22.01.2015 u 10:36

Bionic
Reading

S padom temperatura u petak navečer i tijekom subote u kontinentalnoj Hrvatskoj, osobito u gorskim predjelima, ali i ponegdje u nizinama, ponovno možemo očekivati snijeg i stvaranje bijelog pokrova. No on neće biti ni naročito debeo niti duga vijeka

U petak će biti oblačno uz kišu, mjestimice obilniju. Na Jadranu su još mogući i grmljavinski pljuskovi. Tijekom dana temperatura će postupno padati pa će u gorju kiša postupno prelaziti u snijeg, a u noći na subotu susnježica i snijeg su ponegdje mogući i u nizinama. U unutrašnjosti će zapuhati umjereni sjeveroistočnjak, a na Jadranu umjerena i jaka bura. Jutarnje temperature u unutrašnjosti će se kretati od 2 do 6, a na Jadranu od 8 do 12°C. Najviša dnevna temperatura u unutrašnjosti će biti od 6 do 9, a na Jadranu od 11 do 15°C.

U subotu će u unutrašnjosti biti pretežno oblačno uz povremene oborine na granici kiše i snijega. Već tijekom prijepodneva u zapadnim krajevima se očekuje postupan prestanak oborina. Duž Jadrana kiša će prestati padati već tijekom noći, a prijepodne će se djelomice i razvedriti pa će do kraja dana biti djelomice sunčano. U unutrašnjosti će puhat umjeren i jak sjeverac, a na Jadranu umjerena i jaka bura s olujnim udarima podno Velebita. Jutarnje temperature u unutrašnjosti će biti od -1 do 3, a na Jadranu od 5 do 10°C. Najviša dnevna temperatura u unutrašnjosti će se kretati od 3 do 7, a na Jadranu od 9 do 14°C.

U noći s petka na subotu te tijekom subote u nizinama bi se, većinom u središnjoj i istočnoj unutrašnjosti, mogao formirati bijeli prekrivač debljine između tri i osam centimetara. U kontinentalnom gorju on će biti deblji - do 10 cm, a u najvišim predjelima gorske unutrašnjosti moglo bi ga napadati i do 20 cm.

U nedjelju će u unutrašnjosti biti i dalje oblačno i tmurno uz povremen slab snijeg. Tijekom prijepodneva u zapadnim krajevima oborine će postupno prestati. Duž Jadrana će biti djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku. U unutrašnjosti će puhati umjeren i jak sjeverac, a na Jadranu umjerena i jaka bura s olujnim udarima. Jutarnje temperature u unutrašnjosti će biti od -3 do 1, a na Jadranu od 4 do 9°C. Najviša dnevna temperatura u unutrašnjosti će se kretati od 2 do 7, a na Jadranu od 9 do 13°C.

Tijekom ponedjeljka vrijeme će se dodatno stabilizirati. U unutrašnjosti će biti oblačnije pa će mjestimice biti moguća još koja pahulja snijega. Vjetar će postupno slabjeti, temperature će biti primjerenije ovom dobu godine, a ekstremi se ne očekuju.

Prema trenutačnim prognostičkim materijalima barem prvi dio tjedna se ne očekuje značajnija promjena vremena.