TURISTIČKA SRAMOTA

S ovakvom nakazom Split dočekuje sezonu

  • Autor: Leo Nikolić
  • Zadnja izmjena 29.04.2012 10:34
  • Objavljeno 29.04.2012 u 10:34
Turistička nakaza

Turistička nakaza

Izvor: tportal.hr / Autor: Leo Nikolić/tportal.hr

Posljednjih nekoliko dana, glavna tema u splitskoj javnosti su trenutačne poslovne poteškoće gradonačelnika i poduzetnika Željka Keruma. Hoće li on doživjeti poslovni debakl ili će dobro istrgovati nekretnine s osiguranim pripadajućim povlasticama, zapravo nas i toliko ne zanima. Ono što možemo sa sigurnošću konstatirati jest činjenica da je Kerumov dosadašnji trogodišnji gradonačelnički mandat čisti promašaj

Dokazi za ovu tvrdnju su razasuti po cijelom gradu, na bilo koju stranu da krenete, od istočne obale gradske luke koja je na i dalje na čekanju, do Bačvica, Žnjana, Koteksa, Starog Placa, hotela Central na Pjaci, a danas ćemo detaljnije opisati jedan drastični primjer nerada i nezainteresiranosti gradske administracije. To je objekt poznat pod nazivom Turistička palača, koja sadašnjim izgledom ni približno ne opravdava taj naziv.

Leo Nikolić/tportal.hr

Leo Nikolić/tportal.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: Leo Nikolić/tportal.hr

Objekt prizemnica na istočnoj strani Rive u Splitu je podignut 1968. i to je bila konstrukcija od metala i stakla privremenog karaktera. Osim velikog broja poslovnih prostora u kojima su smještene turističke agencije, kafići i restorani, objekt je krasila velika terasa površine 600 metara četvornih. Sada je objekt potpuno zapušten u lošem stanju i već čitavu deceniju vapi za temeljitom rekonstrukcijom.

Projekt za rekonstrukciju i djelomičnu dogradnju na navedenoj terasi je još prije više od 10 godina izradio arhitektonski studio Arching i arhitekt Srđan Šegvić. Za taj projekt i zahvat su bile ishođene i potrebne dozvole, uključujući dozvolu tadašnjeg Odbora za gradsku jezgru. U vrijeme Kerumovih prethodnika, HDZ-ovih gradonačelnika Zvonimira Puljića i Ivana Kureta, projekt je bio, unatoč vidljivo lošem stanju objekta, zaboravljen i spremljen u ladicu.

Kada je na vlast došao Željko Kerum, on je najavio rekonstrukciju i dogradnju objekta te za to zadužio novoosnovanu gradsku tvrtku Splitska obala. Uz medijsku pompu, prije dvije i pol godine se krenulo u projekt, da bi sve stalo ni za mjesec dana. Do danas nije napravljeno ništa i sada u novu turističku sezonu je Split opet ušao sa neprihvatljivo zapuštenim kompleksom u kontaktnoj zoni Dioklecijanove palače i Rive, kroz koju dnevno prođe u sezoni više desetaka tisuća turista.

Pokušali smo doći do odgovora u gradskoj upravi i tvrtki Splitska obala zašto se Splitu opet događa ovakav skandal, unatoč jasno proklamiranoj turističkoj orijentaciji grada, no nakon više poziva i desetak dana čekanja, odgovor nismo dobili. Znatno susretljiviji bio je arhitekt Srđan Šegvić koji nam je rekao da je zapravo sve spremno za realizaciju tog posla, ali je Grad Split neshvatljivo nezainteresiran.

'U tri mjeseca se mogu napraviti sve administrativne predradnje, za doradu projekta nama u studiju treba mjesec dana i čitava stvar se može realizirati u roku od šest mjeseci. Ono što bih još naglasio je mogućnost javno-privatnog partnerstva i Grad ne bi platio ni kune. Nekoliko ugostitelja je bilo zainteresirano da uz koncesiju od 10 do 15 godina uđu u posao. Činjenica da do sada to nije realizirano po meni je totalna glupost' rekao nam je Šegvić.

Premda su se oko projekta rekonstrukcije spominjali i otpori konzervatora, Šegvić napominje da projekt ima svu potrebnu, zakonski važeći dokumentaciju. Još jedna strana priča je sam smještaj Turističke palače. Kada je bila najavljena rekonstrukcija, dio struke u gradu, predvođeni povjesničarom umjetnosti Duškom Kečkemetom je ultimativno zatražilo rušenje objekta i redefiniranje lokacije. Premda je to logična i legitimna rasprava, ipak smo u ovom trenutku skloniji barem kozmetičkom rješenju. Ili jednostavno rečeno, sve je bolje od sadašnjeg tragičnog stanja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi