VRUĆI TELEFON

'S Jadrankom sam na liniji i noću'

Bionic
Reading

Dok je sa bivšim hrvatskim premijerom imao vrlo hladne odnose, slovenski premijer Borut Pahor u vrlo je srdačnim i svakodnevnim odnosima s aktualnom premijerkom Jadrankom Kosor. Iako ne rado razgovara s novinarima ipak je to odlučio učiniti u kraćoj formi za Slobodnu Dalmaciju čijem je novinaru rekao da je sa Sanaderiovom sljedbenicom napravio iskorak kakav nije nikako mogao s bivšim premijerom

Učinili smo skok kakav smo prije godinu dana mogli samo sanjati', kazao je slovenski premijer i odmah demantirao špekulacije da je dinamika tih odnosa u zadnje vrijeme nešto slabija zbog slovenskog angažmana u raspetljavanju prijepora između Srbije i Kosova oko sudjelovanja na konferenciji o zapadnom Balkanu 20. ožujka na Brdu kod Kranja.

'Naprotiv dinamika kontakata između mene i premijerke još je i veća. Svakodnevno se čujemo, to više što je Hrvatska suorganizator konferencije.

Njegovo objašnjenje o tome kad i kako to postižu, odnosno kada razgovara sa hrvatskom premijerkom i rješava sporna pitanja, djeluje pak simpatično:
'To činim rano ujutro ili kasno navečer i po noći, tako da u ničemu ne trpe naše redovne zadaće', veli Pahor.

Slovenski premijer nije želio komentirati pokušaje rješavanja odnosa između Srbije i Kosova, uz napomenu da je 'bolje manje govoriti i pokušati uskladiti nazočnost konferenciji tako da svi budu zadovoljni'. Pahor, premda vrlo oprezan i škrt na riječima, priznao je da je rješavanje zapleta između Srbije i Kosova 'do neke mjere nemoguća misija'.

'Bit će veliki uspjeh ako se na Brdu susretnu šefovi država koji se međusobno ne priznaju. Ako nam to ne uspije bit će upitna sudbina zapadnog Balkana', zaključio je Pahor.