budući čelnik nato-a?

Rutte: Europa treba prestati cviliti zbog Trumpa i jačati svoje kapacitete

17.02.2024 u 14:36

Bionic
Reading

Nizozemski premijer Mark Rutte, najizgledniji kandidat za novog glavnog tajnika NATO-a, izjavio je u petak da bi Europa trebala prestati "cviliti" zbog mogućeg povratka Donalda Trumpa na vlast u SAD-u i umjesto toga usredotočiti se na jačanje svojih vojnih kapaciteta

Rutte je to rekao na konferenciji o sigurnosti u Muenchenu koja se održava u vrijeme rastuće zabrinutosti Europe da SAD, postane li Trump predsjednik na izborima u studenome, neće kao dosad pomagati Ukrajini i braniti svoje saveznike koji ne izdvajaju dovoljno za obranu.

"Prestanimo plakati, cviliti i zanovijetati o Trumpu. Ne trošimo više na obranu i ne jačamo vojnu proizvodnju zato što bi se Trump mogao vratiti", rekao je Rutte državnicima, diplomatima i vojnim stručnjacima na godišnjem skupu u glavnom gradu Bavarske. Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen je najavila da će izvršno tijelo EU-a za tri tjedna predstaviti strategiju razvoja vojne industrije.

"Europa mora ojačati industrijsku bazu. Ja sam uvjereni transatlantist i u isto vrijeme moramo graditi snažnu Europu. To ide ruku pod ruku", izjavila je. Dodala je da Ukrajinu treba uključiti u europske obrambene programe jer Rusija nadmašuje Ukrajinu po broju vojnika i po "brzom i prljavom oružju proizvedenom u Sjevernoj Koreji i Iranu". No, aktualni glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg je upozorio da razmišljanja o obrambenoj autonomiji Europe ne smiju oslabiti transatlanski savez.

  • +11
Mark Rutte Izvor: EPA / Autor: JERRY LAMPEN

Posebno "ne pomažu" razgovori o nuklearnom odvraćanju u Europi koje ne bi uključivalo SAD, rekao je Stoltenberg.  "To bi samo oslabilo NATO u vrijeme kada nam je potrebno vjerodostojno odvraćanje". Američka potpredsjednica Kamala Harris je u petak u Muenchenu branila poziciju SAD-a kao globalnog lidera i uvjeravala saveznike u NATO-u da će biti uz njih.

"Znam da se ljudi u Europi i svijetu pitaju u vezi uloge Amerike kao globalnog lidera", rekla je Harris. "Kada se Amerika izolira, prijetnje samo rastu. Moramo braniti međunarodne norme i pravila i biti uz svoje saveznike", istaknula je potpredsjednica SAD-a.