BOLJE RAZUMIJEVANJE

Rusko-europski summit na granici s Kinom

22.05.2009 u 08:49

Bionic
Reading

Čelnici Europske unije i Rusije počeli su u petak radni susret, drugog dana zajedničkog summita posvećenog energiji i sigurnosti.

Uoči pregovora koji se održavaju u Habarovsku, na ruskom krajnjem istoku, ruski predsjednik Dmitrij Medvedev primio je predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa i češkog predsjednika Vaclava Klausa koji zastupa 27 zemalja EU-a.

Predsjednik Dmitrij Medvedev ocijenio je da summit u Habarovsku - 6.000 km od Moskve i tek 30 km od Kine - treba omogućiti europskim čelnicima da bolje razumiju odnose s Rusijom, upoznajući njezin istok.

On je upozorio je u petak da bi se Istočno partnerstvo koje je Europska unija uspostavila sa šest zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza moglo prometnuti u "proturuski" savez, unatoč pokušajima Europljana da ga u tome razuvjere.

"Svako partnerstvo je bolje od sukoba, ali nam smeta to što neke zemlje pokušavaju iskoristiti taj savez kao partnerstvo protiv Rusije", rekao je Medvedev na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji sa čelnicima Europske unije.

"Ovo partnerstvo nije upereno ni protiv koga, osobito ne protiv Rusije", rekao je češki predsjednik Vaclav Klaus, čija zemlja predsjeda EU-om. Glavni diplomat EU-a Javier Solana pozvao je pak Rusiju da se priključi tom savezu.

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso rekao je na tiskovnoj konferenciji da Europa ne želi odustati od Energetske povelje, iako ju Rusija ne prihvaća.

Habarovsk se nalazi na krajnjem istoku Rusije.

"Ne bismo trebali odbaciti ugovore koji postoje već niz godina. Spremni smo preispitati ruske prijedloge, ali polazeći od postojećih ugovora", rekao je.

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev izjavio je prije toga da "Rusija ne sudjeluje i ne kani sudjelovati" u Energetskoj povelji.

Energetsku povelju je 1991., nakon Hladnoga rata, donijela 51 država kako bi na energetskom polju potaknula suradnju sa zemljama istočne Europe i s područja bivšeg SSSR-a.

Ugovor o povelji koji je od 1994. potpisalo 49 zemalja EU-a, a Rusija ga nikada nije ratificirala, treba povećati sigurnost u opskrbi energijom i optimizirati proizvodnju, prijevoz i distribuciju energije.

Medvedev je na konferenciji izrazio zadovoljstvo dvodnevnim sastankom na vrhu u Habarovsku i rekao kako nema dvojbi u strateško partnerstvo Rusije i EU.