BORIS NEMCOV IZA REŠETAKA

Ruski režim kreativan u tlačenju oporbenjaka

12.01.2011 u 12:40

Bionic
Reading

Bivši ruski vicepremijer i jedan od vođa izvanparlamentarne ruske opozicije, Boris Nemcov, već 13. dan provodi u moskovskom zatvoru, a da nije jasno zbog čega je uhićen

Nemcov i još nekoliko pripadnika radikalno antirežimski nastrojene oporbe uhićeni su povodom tradicionalnog mitinga na Staru godinu. Neki su ubrzo pušteni, a liberal Nemcov i vođa ekstremističke Nacionalboljševičke partije Eduard Limonov dobili su 15 dana zatvora.

'Limonova su toga dana uhitili 'preventivno, odmah nakon što je napustio svoj stan. Nemcova su zatvorili zbog navodnog sukoba s policijom dok je odlazio s mitinga na Trijumfalnom trgu koji je odobrila vlast', kazala je za tportal Olga Šorina iz Solidarnosti, oporbene organizacije u kojoj je Nemcov jedan od vođa.

Medijska izvješća testiraju zdrav razum čitatelja javljajući da je Nemcov uhićen dok je odlazio s dopuštenog skupa i pokušao ući na nedopušteni, koji se nalazio na istom tom trgu, i čija je površina za okupljanje manja od zagrebačkog Trga bana Jelačića!

Prorežimski staljevci zadirkuju Nemcova da je silovan u zatvoru

Vođe izvanparlamentarne oporbe proteklih su godina privođene sijaset puta. U zatvoru je boravio i bivši šahovski šampion Gari Kasparov. Nemcovu je ovo prvi put da je iza rešetaka zadržan dulje od nekoliko sati. Šorina kaže da je nakon dva dana u ćeliji bez kreveta prebačen u prostoriju s ukupno 13 ljudi.

Kakvim je provokacijama izložen, ilustrira akcija koju je poduzela prokremaljska mladenačka organizacija Stalj (Čelik), koja je državnom odvjetniku Juriju Čajki tobože poslala zahtjev da se istraže 'informacije da je Nemcov u zatvoru postao žrtvom seksualnog nasilja'. Iz organizacije je priopćeno da su svom ljutom političkom rivalu poslali knjigu 'Oslobodi sebe. Kako prebroditi nasilje i njegove posljedice'.

Nemcov je s još nekoliko iskusnih liberala prije mjesec dana osnovao Stranku narodne slobode. Tom je prilikom dao intervju i za tportal, najavivši da će ujedinjeni liberali izaći na iduće parlamentarne i predsjedničke izbore – ali i izrazivši sumnju da će im režim dozvoliti registraciju stranke.

Odvjetnici nekad popularnog vicepremijera iz 90-ih poslali su u ponedjeljak žalbu na Europski sud pravde u Strasbourgu. Pozivaju se na pet točaka Europske konvencije o ljudskim pravima. Sud po hitnom postupku razmatra predanu žalbu.

Prokremaljski politolog Gleb Pavlovskij izjavio je ovih dana da 'određeni krugovi na Zapadu i u Rusiji rade na tome da se Nemcov afirmira kao predsjednički kandidat ujedinjenih liberala na idućim izborima. Nemcovljeva suradnica Šorina tvrdi pak da Boris Jefimovič dosad nije isticao takve namjere: 'O tome će se raspravljati kasnije. Zasad je volju za to u Stranci narodne slobode izrazio jedino Vladimir Milov.'