počelo bombardiranje

Ruski pilot se nije predao bez borbe, Kremlj tvrdi kako je teroriste naoružala CIA (VIDEO)

03.02.2018 u 19:34

Bionic
Reading

Nakon što su džihadisti al-Nusra fronta u subotu popodne srušili ruski avion i pogubili pilota, otkriveno je kako se pilot nije predao bez borbe već je pružao otpor teroristima naoružan samo pištoljem. U potragu za njegovim tijelom već su krenuli specijalci, dok su cijelo područje Rusi napali navođenim raketama

Rusko ministarstvo obrane ubrzo nakon rušenja aviona potvrdilo je da je pilot poginuo u okršaju s teroristima. Ruska vojska na ovaj čin odgovorila je raketnim napadom u kojem je do sad poginulo barem 30 terorista. 

Dok specijalci tragaju za tijelom poginulog pilota, ruski Odbor za sigurnost objavio je kako avion srušen naprednim ručnim raketnim protuzračnim sistemom, vjerojatno američke proizvodnje. Interfax piše kako je moguće da su teroriste naoružali Amerikanci, koji u okolici Idliba na terenu imaju oko tisuću instruktora i agenata CIA-e. 

Na društvenim mrežama objavljeno je nekoliko snimaka rušenja aviona, tijelo ubijenog pilota kao i slika pištolja kojim se branio. Riječ je o automatskom pištolju Stečkin APS. 

'3. veljače 2018. ruski lovac SU-25 srušen je dok je letio preko Idliba. Pilot je uspio iskočiti iznad područja koje kontroliraju militanti al-Nusre. Pilot je poginuo dok se borio s teroristima', javilo je rusko ministarstvo obrane. 

RT piše kako je ministarstvo obrane priopćilo kako je izvršen 'masovni napad navođenim raketama(...) na područje koje pod kontrolom drži teroristička grupa al-Nusra.' 

Terorističke skupine su i prije rušile zrakoplove režima Bašara al-Assada , ali puno rjeđe zrakoplove ruske vojske.

U kolovozu 2016. petorica ruskih vojnika su poginula kada je teroristička skupina, također u pokrajini Idlib, srušila  helikopter.

Turska je u studenom 2015. srušila ruski vojni zrakoplov, što je potaknulo diplomatsku krizu između Moskve i Ankare.