NARUŠENO ZDRAVLJE

Ruski oporbeni vođa konačno stigao u kaznenu koloniju IK-6 u Sibiru

24.09.2023 u 14:21

Bionic
Reading

Ruski oporbeni političar Vladimir Kara-Murza, osuđen na 25 godina zatvora zbog "izdaje" i osude ofenzive na Ukrajinu, stigao je u strogo čuvanu kaznenu koloniju u Omsku u Sibiru gdje će izdržavati kaznu, rekao je u nedjelju njegov odvjetnik

Kara-Murza, jedan od najžešćih kritičara ruskoga predsjednika Vladimira Putina, koji ima i britansko državljanstvo, u travnju je osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od 25 godina, najvišu takvu kaznu izrečenu od početka ruske invazije na Ukrajinu.

Proglašen je krivim za izdaju, širenje lažnih informacija o ruskoj vojsci i za povezanost s "nepoželjnom organizacijom". Suđenje je održano iza zatvorenih vrata.

Izrečena kazna potaknula je zapadne čelnike da pozovu ruske vlasti da ga oslobode.

"Vladimir Kara-Murza odveden je na izdržavanje kazne u kaznenu koloniju IK-6 u Omsku, koja ima iznimno strogo osiguranje", napisao je na Facebooku njegov odvjetnik Vadim Prohorov, dodavši da je oporbeni političar "odmah smješten u samicu".

Omsk je grad s više od milijun stanovnika, a nalazi se oko 2700 kilometara istočno od Moskve.

Zatvorenici koji izdržavaju duge kazne u ruskim zatvorima najčešće se šalju u udaljene kolonije. Putovanje obično traje više tjedana uz zaustavljanje u raznim zatvorima širom zemlje.

"Putovanje od Moskve do Omska i u 21. stoljeću trajalo je najmanje tri tjedna", rekao je Prohorov, otkrivši da je oporbeni političar nekoliko dana proveo u samici u gradu Samari u središnjoj Rusiji.

Osobe bliske Vladimiru Kara-Murzi zabrinuti su za njegovo zdravlje, koje je vrlo krhko s obzirom na to da pati od polineuropatije, koju karakterizira istodobno oštećenje mnogih perifernih živaca po cijelom tijelu, a u njegovu je slučaju to posljedica dvaju pokušaja trovanja.