oporbeni političar

Šefica Vijeća Europe Pejčinović Burić traži od Rusije oslobađanje osuđenog Kara-Murze

17.04.2023 u 14:10

Bionic
Reading

Glavna tajnica Vijeća Europe, Marija Pejčinović Burić, zatražila je u ponedjeljak od Rusije puštanje na slobodu oporbenog političara Vladimira Kara-Murze, kojem je ranije tijekom dana izrečena zatvorska kazna u trajanju od 25 godina

"Oštro osuđujem presudu ruskom oporbenom čelniku Vladimiru Kara-Murzi, osuđenom na 25 godina zatvora nakon lažnog suđenja. Gospodin Kara-Murza je zatvoren i pravno gonjen prije godinu dana jer je javno govorio o brutalnoj agresiji Rusije na Ukrajinu", navela je Pejčinović Burić u priopćenju poslanom iz njenog ureda u Strasbourgu.

“Kao što je hrabro izjavio u svojoj završnoj riječi sudu, ‘ovo je cijena odbijanja šutnje u današnjoj Rusiji’. Njegov je slučaj još jedna ilustracija stalne represije u Ruskoj Federaciji. Unatoč pokušajima Rusije da ušutka kritičare, njihovi se glasovi čuju diljem svijeta i neće biti zaboravljeni", dodala je Pejčinović Burić.

Kara-Murza je 41-godišnji otac troje djece i bivši novinar s ruskom i britanskom putovnicom koji je proveo godine suprotstavljajući se politikama predsjednika Vladimira Putina te je lobirao kod stranih vlada i institucija da uvedu sankcije Rusiji i pojedinim Rusima zbog navodnih kršenja ljudskih prava. Ruski državni odvjetnici tražili su 25 godina zatvora za njega zbog izdaje i diskreditacije ruske vojske nakon što je kritizirao rusku invaziju na Ukrajinu.

"Vijeće Europe se u potpunosti solidariziralo s gospodinom Kara-Murzom i poziva na njegovo trenutačno oslobađanje", napomenula je Pejčinović Burić, bivša hrvatska ministrica vanjskih poslova od 2017. do 2019.

Vijeće Europe je paneuropska organizacija za promicanje demokracije i ljudskih prava.

Pejčinović Burić se prije dva tjedna sastala u Kijevu s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim i tom prilikom je rekla da će Vijeće Europe biti uz Ukrajinu "koliko god to bude potrebno".

Vijeće Europe je u veljači 2022., nakon invazije Rusije na Ukrajinu, suspendiralo sudjelovanje ruskih diplomata u radu glavnih tijela te organizacije. Rusija je u ožujku te godine napustila Vijeće Europe.