OPTUŽBE ZA PRIJEVARU

Ruski istražitelji provjeravaju izborne rezultate

21.01.2012 u 12:12

Bionic
Reading

Ruski istražitelji objavili su u subotu da su počeli provjeravati neke od brojnih optužbi za prijevaru na parlamentarnim izborima održanim u prosincu, dok se očekuje i novo izvješće stranih promatrača

Istražno povjerenstvo je tako službeno pokrenulo 26 kriminalističkih istraga zbog optužbi koje idu od viška glasača do kupnje glasova i pritiska na birače, po priopćenju. Povjerenstvo je zaprimilo 350 tužbi zbog raznih nepravilnosti i počelo istragu o 26 takvih tužbi, dodaje se u priopćenju.

Istragom je obuhvaćeno šest pokrajina, među kojima je i Moskva i 'gotovo sve stranke', navodi se. Rusiju je zadnjih tjedana zahvatio neviđeni val prosvjeda protiv prijevare na izborima održanim 4. prosinca, na kojima je pobijedila stranka premijera i predsjedničkog kandidata Vladimira Putina.

No vlast je sve dosad odbijala provesti istragu, a predsjednik izbornog povjerenstva Vladimir Čurov ustvrdio je čak da su amaterske videosnimke koje prikazuju kako su glasačke kutije zatrpavane viškom listića snimljene u privatnim stanovima uređenima tako da sliče na birališta.

Promatrači Vijeća Europe trebaju, pak, u subotu objaviti svoje izvješće. OESS je nešto ranije ocijenio da su izbore obilježile brojne nepravilnosti, a mnoge su počinjene nakon zatvaranja birališta.