SAD IM NIJE NEPRIJATELJ

Ruski islamisti: ne znamo bostonske bombaše

22.04.2013 u 09:05

Bionic
Reading

Islamistički radikali s ruskog Sjevernog Kavkaza jučer su opovrgnuli svoje veze s Tamerlanom i Džoharom Carnajevim, Amerikancima čečenskog porijekla koji su osumnjičeni za nedavni bombaški napad u Bostonu

Priopćenje s tim sadržajem objavljeno je na Twitter računu zabranjenog sajta Kavkaz-centr. Borci za kavkaski emirat, kojima se pripisuje niz gerilskih i terorističkih napada na civile, vojsku i policiju u Rusiji, tvrde da ne smatraju SAD svojim neprijateljem, već da ratuju isključivo protiv Rusije.

Skupina koja sebe naziva 'Mudžahedini dagestanskog vilajeta' osvrnula se na američke informacije da je jedan od braće Carnajevih 2012. posjetio rusku republiku Dagestan i tamo proveo šest mjeseci. Islamisti tvrde da osumnjičeni bostonski terorist nije s njima stupio u kontakt.

Slično tvrde i obavještajne službe Republike Čečenije, koja ratuje protiv kakvkaskih islamista.

Dagestanski mudžahedini u priopćenju su izrazili lojalnost dugogodišnjem vođi tzv. Kavkaskog emirata, Dokuu Umarovu. Kao još jedan dokaz o neumiješanosti u pokolj u kojem je u Bostonu ubijeno troje, a ranjeno 180 ljudi, mudžahedini su naveli da im je Umarov zabranio napade na civilne ciljeve (premda je Umarov bio osobno preuzeo odgovornost za bombaški napad u moskovskom metrou 2010. godine).

Dagestan je trenutačno najnestabilnija regija u Rusiji. Napadi na policiju, vjerske vođe i civile tamo su vrlo česti – mnogo češći nego u obližnjoj Čečeniji i Ingušetiji.

Američke službe navode da je stariji od braće, Tamerlan Carnajev (ubijen u petak u obračunu s policijom), lani početkom godine posjetio rodnu Čečeniju, a potom i Dagestan. No zasad nema dokaza da se povezao s tamošnjim islamistima.

Jedini preživjeli sumnjivac kojeg drži američka policija jest 19-godišnji Džohar Carnajev. On je prilikom okršaja s policijom teško ranjen i ne može govoriti. CNN napominje da su ovom osumnjičeniku prilikom uhićenja uskraćena prava na šutnju te na odvjetnika bez obzira na financijsko stanje, kao i obavijest da sve što izgovori kasnije može biti korišteno protiv njega na sudu.