POZNATI DETALJI

Ruski FSB uhitio osam osoba zbog eksplozije na Krimskom mostu: Pazite gdje su skrivali bombe

12.10.2022 u 10:49

Bionic
Reading

Savezna služba sigurnosti (FSB) priopćila je u srijedu da je pritvorila pet ruskih i tri državljana Ukrajine i Armenije zbog eksplozije u kojoj je oštećen Krimski most prošle subote, izvijestio je Interfax

FSB je rekao da je eksploziju organizirala Glavna obavještajna uprava ukrajinskoga ministarstva obrane i njezin šef Kirilo Budanov.

Ukrajina nije službeno potvrdila upletenost u eksploziju, ali neki su ukrajinski dužnosnici slavili nanesenu štetu.

Ukrajinci slave napad na Krimski most Izvor: Profimedia / Autor: Sergei SUPINSKY / AFP / Profimedia

FSB navodi da je eksploziv, zbog kojega se srušio dio mosta, poslan iz Odese kroz Bugarsku, Gruziju i Armeniju. RIA Novosti pišu da je teret početkom kolovoza poslan iz luke Odesa u bugarski grad Ruse - prema ugovoru između kijevske tvrtke Translogistic UA LLC i bugarske Baltex Capital SA.

Na kamionu DAF registriranom u Gruziji, teret je prešao rusko-gruzijsku granicu 4. listopada na kontrolnoj točki Gornji Lars, a dva dana kasnije isporučen je i istovaren u veleprodajnoj bazi u armenskom Armaviru.

  • +14
Napad na Krimski most Izvor: Društvene mreže / Autor: Društvene mreže

Nadalje, 7. listopada uz pomoć Solomka, državljanina Ukrajine Vladimira Vasiljeviča Zloba i još petorice ruskih državljana ponovno su promijenjeni dokumenti za teret. Kao pošiljatelj je navedena tvrtka TEK-34 LLC iz Uljanovska, a kao primatelj nepostojeća tvrtka na Krimu.

Istog dana palete su utovarene u kamion ruskog državljanina Jusubova Mahira koji je krenuo prema Simferopolju, a 8. listopada 2022. je u 6:03 došlo do eksplozije tijekom prelaska Krimskog mosta, stoji u izvješću FSB-a.

  • +6
Kolone za prelazak Krimskog mosta Izvor: Profimedia / Autor: Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia

Kretanje tereta duž cijele rute kontrolirao je zaposlenik Glavne obavještajne uprave Ministarstva obrane Ukrajine. Sudionicima se predstavio kao "Ivan Ivanovič". Za koordinaciju akcija je koristio virtualni anonimni broj i telefon registriran na stanovnika Kremenčuga, Sergeja Andrejčenka.