vlasnici turci

Ruski brod ispalio hice upozorenja prema teretnom brodu na Crnom moru

13.08.2023 u 15:03

Bionic
Reading

Ruski ratni brod ispalio je u nedjelju hice upozorenja na teretni brod na jugozapadnom Crnom moru koji se kretao prema sjeveru, što je prvi put da je Rusija zapucala na trgovački brod izvan Ukrajine otkako je istupila iz sporazuma o izvozu žita u srpnju u čijem su sklapanju posredovali UN i Turska

Rusija je u srpnju istupila iz sporazuma koji je omogućavao Ukrajini da izvozi poljoprivredne proizvode preko Crnog mora i Moskva je upozorila da će smatrati da svi brodovi koji se kreću prema ukrajinskim vodama možda prevoze oružje.

Rusija je priopćila da je njezin patrolni brod "Vasilij Bikov" zapucao iz automatskog oružja na brod "Sukru Okan" koji je plovio pod zastavom Palaua nakon što kapetan broda nije odgovorio na zahtjev da stane radi inspekcije.

Rusija je rekla da se brod kreatao prema ukrajinskoj luci Izmail.

Refinitivovi podaci pokazuju da se brod trenutačno nalazi u blizini bugarske obale i da se kreće prema rumunjskoj luci Sulini.

"Kako bi se prisilno zaustavilo brod, zapucano je iz upozorenja iz automatskog oružja", priopćilo je rusko ministarstvo obrane.

Ruska vojska ukrcala se na brod uz pomoć helikoptera Ka-29, po ministarstvu.

"Nakon što je inspekcijska skupina završila posao na brodu, 'Sukru Okan' je nastavio plovidbu prema luci Izmail", priopćilo je ministarstvo.

Ruski desantni brod Olenegorski Gornjak Izvor: Profimedia / Autor: Irina Motina / Sputnik / Profimedia

Reuters nije uspio stupiti u kontakt s brodom niti njegovim vlasnicima radi komentara. Ukrajina još nije komentirala incident, a nije ni Turska.

Otkako je Rusija istupila iz sporazuma o žitu, i Moskva i Kijev izdali su upozorenja i izveli napade koji su prestrašili globalna tržišta sirovinama, poljoprivrednim proizvodima, naftom te brodare.