POTKUPLJUJU I DRUGI

Ruske i kineske tvrtke najsklonije dati mito za posao

02.11.2011 u 11:41

Bionic
Reading

Kompanije iz Rusije i Kine najsklonije su u svom poslovanju davati mito, dok su tome najmanje skloni poslovni ljudi iz Nizozemske i Švicarske, pokazali su rezultati istraživanja koje je ove godine u 30 najrazvijenijih zemalja svijeta proveo Transparency International

Indeks izvoznika korupcije - alat kojim se nastoji utvrditi koliko često tvrtke iz gospodarski najjačih zemalja svijeta posežu za nedozvoljenim sredstvima u poslovanju s inozemstvom, istraživanje je koje Transparency International (TI) provodi svake dvije-tri godine.

Ove je godine njime bilo obuhvaćeno 3.016 rukovoditelja kompanija iz 30 zemalja svijeta. Imali su mogućnost ocijeniti sklonost davanju mita ocjenama od 0, što znači da pojedine kompanije uvijek daju mito, do 10 - što znači da kompanije nikad ne podmićuju.

'Kao i u istraživanju prije tri godine, Rusija i Kina su standardno na vrhu. I tada je, kao i ove godine, korupcija bila najveća u javnim građevinskim radovima i prodaji nekretnina, a najmanja u poljoprivredi', pojasnio je Zorislav Antun Petrović iz TIH-a.

Rezultati Indeksa izvoznika korupcije u državama s najvećim tržištima, odnosno najvećim izvozom, objavljeni su danas diljem svijeta.

Zanimljivi su i podaci o inozemnim ulaganjima u Hrvatsku od 1993. godine, koje su također predstavili u TIH-u, navodeći da je najveći investitor Austrija sa 6,3 milijarde eura, što su uglavnom sredstva velikih austrijskih banaka, a potom Nizozemska i Njemačka.

'Te su države među najnesklonijima korupciji, pa je i to potvrda da nismo ‘uvezli’ puno korupcije', zaključio je Zorislav Antun Petrović.