poruka iz rusije

Ruska zaklada: Očekujemo da će WHO odobriti Sputnjik V u iduća dva mjeseca

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 04.06.2021 13:05
  • Objavljeno 04.06.2021 u 13:05
Sputnjik V

Sputnjik V

Izvor: EPA / Autor: IGOR KOVALENKO

Rusija očekuje da će Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) odobriti rusko cjepivo Sputnjik V u iduća dva mjeseca, rekao je u petak Kirilj Dmitriev, čelnik ruske zaklade RDIF, zadužene za distribuciju tog lijeka

Dmitriev je agenciji Reuters rekao da Europska agencija za lijekove (EMA), koja također provjerava Sputnjik V, „ima sve postojeće osnovne informacije“ te zasad nema kritika prema cjepivu.

Dmitriev nije prognozirao kad će svoju odluku donijeti i EMA, preusmjerivši pitanje prema toj europskoj agencij, pa je dodao da na rusko cjepivo prigovore nije imao ni WHO nakon par inspekcija.

Rus nije htio otkriti koje su proizvodni pogoni posjećeni tijekom provjere.

„Vidimo da inspektori zadržavaju profesionalni pristup. Nema značajnih kritičkih napomena, barem zasad“, rekao je Dmitriev.

„Ne bismo nikoga pozvali da nismo apsolutno sigurni u transparentnost procesa“, dodao je.

U petak je optimističan bio i ruski ministar zdravstva Mihail Muračko.

„Sve ide prema planu. Oni moraju pripremiti izvješće i dati preporuke kako zatvoriti određena pitanja“, rekao je o WHO-u i EMA-i na ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, a prenosi agencija France Presse.

Mađarska je zasad jedina država Europske unije koja cijepi ruskim cjepivom, a Slovačka će to započeti 7. lipnja, obje ne čekajući odobrenje EMA-e.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!