ipak ga koriste

Slovačka počinje nuditi cijepljenje ruskim Sputnjikom V nakon što ga je bivši premijer tajno naručio

01.06.2021 u 22:40

Bionic
Reading

Slovačka je počela nuditi cijepljenje ruskim cjepivom Sputnjik V, unatoč ozbiljnoj raspravi koja se o tome vodi u zemlji. Ministar zdravstva Vladimir Lengvarsky objavio je u utorak tijekom tv intervjua da je od danas moguća online registracija za cijepljenje ruskim cjepivom, iako ga europske zdravstvene vlasti još nisu odobrile.

Prva doze cjepiva Sputnjik V davat će se prijavljenima od ponedjeljka, a mogu ga dobiti svi između 18 i 60 godina starosti. Slovačka je druga zemlja u EU, nakon Mađarske, koja je odlučila upotrijebiti ovo cjepivo, iako ga još nije autorizirala Europska agencija za lijekove (EMA).

Prije tjedan dana Lengvarsky je kritizirao nedostatak dovoljno ruskih informacija na temelju kojih bi bilo moguće da slovačka agencija odobri cjepivo. No njegov poziv da se pričeka s upotrebom ruskog cjepiva do njegova odobrenja u EU odbila je većina drugih ministara iz vladajuće koalicije.

Slovačka je već u ožujku nabavila 200.000 doza cjepiva Sputnjik V, nakon što ga je bivši premijer Igor Matovic naručio tajno. Cjepivo do sada nije korišteno. Vlada je prošli tjedan odlučila da iskoristi cjepivo, navodeći da se mnogi ljudi neće cijepiti ako Sputnjik V ne bude u ponudi kao jedno od cjepiva.