SVEMIRSKA HAVARIJA

Ruska raketa otela se kontroli i pada na Zemlju

29.04.2015 u 14:49

Bionic
Reading

Ruska bespilotna svemirska teretna letjelica, koja je Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) trebala dostaviti hranu, vodu, gorivo i druge potrepštine, otela se nadzoru pa bi se uskoro mogla srušiti na Zemlju

Ruska svemirska agencija pokušava ponovno uspostaviti kontakt s letjelicom, međutim to joj za sada ne polazi za rukom.

'Počela je padati. Sada više nema kamo drugdje nego na Zemlju. Jasno je da su počele posve nekontrolirane aktivnosti', rekao je član agencije koji je htio ostati anoniman.

Službena objava agencije očekuje se tijekom dana.

Raketa Soyuz s teretnom letjelicom Progress M-27M lansirana je u utorak, međutim ubrzo nakon polijetanja prekinute su sve komunikacije s kontrolom leta.

Voditelji misije pokušavaju produljiti let rakete sa šest sati na dva dana kako bi dobili vrijeme za ispravljanje problema u komunikaciji.

Ako im to ne uspije, letjelica će pasti na Zemlju. Na sreću, najveći dio njezine mase trebao bi izgorjeti u atmosferi, a tek vrlo mali mogao bi doći do tla.

Stručnjaci ističu da nema razloga za strah jer će i oni dijelovi koji dođu do Zemlje najvjerojatnije završiti u oceanu ili u nekoj pustoši.

Svemirski teretnjak trebao je stići 30. travnja na ISS, na kojemu ga iščekuje šesteročlana posada.

Nakon ukidanja misije šatlova ruske rakete ostale su jedino pouzdano sredstvo prijevoza do ISS-a, čiji astronauti ovise o redovnom snabdijevanju sa Zemlje.

Na snimci koju su napravile kamere letjelice jasno se vidi kako se ona bezglavno vrti.