daria falk

Ruska modna dizajnerica već pet mjeseci u splitskom zatvoru čeka odluku o izručenju Ukrajini

19.01.2023 u 22:59

Bionic
Reading

Ruska modna dizajnerica Daria Falk u splitskom je zatvoru već pet mjeseci, a Ukrajina je traži zbog navodne krađe šivaćih strojeva u vrijednosti od 20 tisuća eura

Ruska modna dizajnerica Daria Falk od 12. kolovoza je u splitskom zatvoru. Uhićena je dan ranije na granici, kad je iz Austrije u kojoj živi, došla na ljetovanje u Hrvatsku, a uhićena je temeljem međunarodne crvene Interpolove tjeralice koju je raspisala Ukrajina zbog optužbi da je u Odesi 2017. godine ukrala šivaće strojeve u vrijednosti od 20-ak tisuća eura. Prijavio je bliski prijatelj oca njezina bivšeg supruga, koji je pravomoćno osuđen za obiteljsko nasilje 2018. godine, piše Danas.hr.

Dva mjeseca nakon uhićenja Županijski sud u Splitu donio je odluku da se Ruskinja izruči Ukrajini, iako su u Odesi gdje je smješten istražni zatvor, svakog dana padale bombe. Žalila se Vrhovnom sudu, žalba je prihvaćena i slučaj je vraćen u Split. Splitski sud je prošli mjesec opet donio istu odluku, na koju se Falk opet žalila, no ništa se nije promijenilo.

Prema Zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima sud naime može odbiti zamolbu za izručenjem ako se može opravdano pretpostaviti da bi osoba čije se izručenje traži bila, ako se izruči, kazneno gonjena ili kažnjena zbog svoje rase, vjeroispovijesti, političkih uvjerenja, državljanstva ili pripadnosti određenoj društvenoj skupini.

'Vrhovni sud je opet prihvatio njezinu žalbu podnesenu protiv rješenja Županijskog suda u Splitu od 15. prosinca 2022. i ukinuo njihovo rješenje da se ona izruči Ukrajini, ali je predmet opet uputio tom istom sudu na ponovno odlučivanje', kazala je Lidija Horvat, odvjetnica Darije Falk, za RTL.

Horvat ističe kako nije jasno zašto Vrhovni sud nije preinačio odluku. 'Mogli su i ne znam zašto to nisu napravili. Sad se opet sve vraća na splitski sud koji usprkos potencijalnom teškom kršenju međunarodnih konvencija i ljudskih prava smatra da su ispunjene sve pretpostavke za izručenje. Ako bi se to dogodilo ona bi bila u istražnom zatvoru bez mogućnosti da se skloni od potencijalnih granata i definitivno izložena životnoj opasnosti. Smatram i da joj sigurno kao Ruskinji ne bi bili naklonjeni ostali zatvorenici ukrajinskog državljanstva', dodaje Horvat.

Dosad je Falk nudila dvostruko više jamstvo od navodne štete, ali to nije prošlo. Naime, njezina obrana je nudila da se odredi jamčevina od 40 tisuća eura, da joj se ukine istražni zatvor i odrede eventualne mjere opreza. No taj prijedlog je odbačen. Austrija je, pak, odluku o izručenju zbog ratnog stanja odgodila. Ako splitski sud po treći put donese odluku da je se izruči Ukrajini, a Vrhovni sud to potvrdi, zadnja odluka je na ministru pravosuđa.