skromno napredovanje

Rusija zauzela selo u regiji Harkiv

21.01.2024 u 12:55

Bionic
Reading

Ruske snage preuzele su kontrolu nad selom Krohmalne u ukrajinskoj regiji Harkiv, priopćilo je rusko ministarstvo obrane u nedjelju, a glasnogovornik ukrajinske vojske potvrdio je povlačenje kijevskih snaga

Rusko skromno napredovanje uslijedilo je nakon sličnog priopćenja ministarstva obrane u četvrtak prema kojemu su ruske snage preuzele kontrolu nad naseljem Vesele u istočnoj ukrajinskoj regiji Doneck.

Rusija je pojačala ofenzivni pritisak oko istočnih gradova kao što su Kupjansk, Liman i Avdiivka, iako su njezini dobici do sad bili skromni. Moskva tvrdi da su njezine snage ponovno preuzele inicijativu u mnogim područjima nakon neuspjele ukrajinske protuofenzive pokrenute prošle godine.

Glasnogovornik ukrajinske vojske Volodimir Fitio umanjio je značaj najnovijih vijesti i rekao nacionalnoj televiziji da rusko zauzimanje sela Krohmalne nije imalo utjecaja na cjelokupnu situaciju.

"Naš glavni cilj je spasiti živote naših branitelja i oni su premješteni na unaprijed pripremljene položaje u kojima sad drže obranu kako bi spriječili neprijatelja u daljnjem napredovanju", rekao je Fitio.

Rekao je da je u selu Krohmalne pet kuća i da je prije rata u njemu živjelo samo 45 ljudi. "Nekoliko stotina metara" koje su zauzele ruske snage nije imalo nikakvih posljedica, rekao je Fitio, opisujući događaj "privremenim fenomenom".

Ruska vojska Izvor: EPA / Autor: Yuri Kochetkov