obrambena kampanja

Podoljak: Kijev treba više oružja zbog dužine bojišnice

20.01.2024 u 11:02

Bionic
Reading

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak od saveznika traži više oružja za pomoć obrambenoj kampanji njegove zemlje protiv ruske invazije, s obzirom na trenutno stanje borbi

"U ovoj fazi rata problem je što broj oružja, bespilotnih letjelica, granata ili topničkog streljiva nije ravnomjerno raspoređen. To treba izjednačiti", rekao je za njemački list Bild.

Moguć je samo jedan scenarij, rekao je, a to je maksimalno jačanje Ukrajine visokotehnološkim oružjem.

Nije potreban razgovor nego ulaganje u vojnu proizvodnju, rekao je, navodeći "projektile dugog dometa, bespilotne letjelice, granate i topničko streljivo. Broj oružja treba biti velik", dodao je.

Podoljak, koji savjetuje ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, ukazao je na dugu bojišnicu, jer se njegova zemlja nastoji obraniti od ruskih napada u nekoliko smjerova.

"Cijela crta bojišnice je 1300 kilometara, a borbe se vode na 600 do 800 kilometara", rekao je Podoljak.

Trenutnu vojnu situaciju ocijenio je teškom jer intenzitet borbi ne slabi, bez obzira na klimatske čimbenike.

Rusija, međutim, nije napravila značajan napredak u godinu dana, istaknuo je. "Rusija se bori s masama, provedena je prikrivena mobilizacija, mnogo ljudi poslano je na frontu, koncentrirano je mnogo opreme i sve to treba uništiti", objasnio je.

Rekao je kako pretpostavlja da će se rat nastaviti prema planovima ruskog predsjednika Vladimira Putina "sve dok ne osvoji cijeli teritorij Ukrajine, dok ne postigne dominaciju u Europi, dok ne osvoji ostale postsovjetske teritorije".

Podoljak je rekao da je to zato što "čovjek ne ide u veliki rat nakon što je uništio svoj ugled i odnose ako se želi zadovoljiti malim. To je besmislica", zaključio je.

  • +35
Rat u Ukrajini - ukrajinska vojska u rovovima Izvor: Profimedia / Autor: Diego Herrera Carcedo / AFP