na jugu ukrajine

Rusija tvrdi da je zauzela Herson; u borbama stradalo više civila

02.03.2022 u 09:06

Bionic
Reading

Ukrajinski mediji javljaju da su se tijekom noći na srijedu odvijale teške borbe na istoku i jugu Ukrajine dok ruske snage već sedmi dan nastavljaju s invazijom, a Rusija tvrdi da je osvojila Herson, prenose svjetske novinske agencije

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je u srijedu da su ruske oružane snage osvojile južni ukrajinski grad Herson, izvijestila je novinska agencija RIA, a prenosi Reuters.

"Postrojbe ruske vojske preuzele su potpunu kontrolu nad regionalnim glavnim gradom Hersonom", rekao je glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konačenkov, uvjeravajući da "civilna infrastruktura" i javni prijevoz funkcioniraju normalno.

Ukrinform je izvijestio da su u Hersonu ruski tenkovi pucali na urede ukrajinske obavještajne agencije SBU.

Anton Herašenko, savjetnik ukrajinskog ministarstva unutarnjih poslova, rekao je da je u borbama stradalo više civila i da stanovnici Hersona grad brane molotovljevim koktelima. Lokalni mediji izvještavaju da je grad okružen neprijateljskim snagama.

  • +9
Sklonište u Harkivu Izvor: Profimedia/AFP / Autor: Yuriy DYACHYSHYN

Gradski dužnosnici rekli su da je ruska vojska zauzela luku i željeznički kolodvor. Također su javili da ima više mrtvih među kojima su i civili i pripadnici ukrajinske vojske.

Prema izvještajima iz Harkiva, drugog po veličini ukrajinskog grada koji se nalazi u istočnom dijelu zemlje, ruske su snage napale vojni medicinski centar.

Ukrajinska novinska agencija UNIAN izvijestila je da su ukrajinske snage zarobile šest novih ruskih tenkova 5-80BWM.

Ni jedno od izvješća još nije neovisno potvrđeno.