'odgovor stiže'

Rusija ponovno traži dokaze trovanja Navaljnog nakon sankcija EU-a i SAD-a

03.03.2021 u 15:50

Bionic
Reading

Rusija ponovno traži dokaze trovanja disidenta Alekseja Navaljnog nakon novih sankcija Europske unije i američkih kaznenih mjera

"Nečuveno je" što SAD tvrdi da ruska obavještajna agencija FSB stoji iza navodnog trovanja Navaljnog, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov u srijedu.

Washington i Bruxelles trebali su imati dokaze trovanja, rekao je Peskov, a prenosi agencija Interfax.

SAD i EU u utorak su uvele sankcije Rusiji zbog progona sad već zatvorenog glasnog protivnika ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Rusija sumnja u navode da je vodeća oporbena figura 20. kolovoza otrovana zabranjenim kemijskim nervnim agensom novičokom.

Četiri laboratorija, uključujući jedan koji pripada njemačkim oružanim snagama, otkrila su tragove nervnog agensa u krvi Navaljnog.

EU je već nametnula sankcije zbog trovanja Navaljnog, ali nakon što je u veljači osuđen na više od dvije godine zatvora, Bruxelles je u utorak uveo dodatne sankcije - zabranio je ulazak i zamrznuo imovinu četvorici ruskih dužnosnika odgovornih za slučaj Navaljni.

SAD je također uveo sankcije protiv ruskih državljana i entiteta. Sankcije, koje ciljaju sedmoricu visokih dužnosnika, "jasan su znak" Moskvi, rekao je američki dužnosnik koji je želio ostati neimenovan.

Peskov je opisao te poteze neprihvatljivima i štetnima za ruske odnose s EU-om i SAD-om. To je bilo uplitanje u ruska unutarnja pitanja, dodao je.

Istovremeno je poručio da kaznene mjere neće imati učinka. "Ti ljudi ionako ne putuju u inozemstvo i nemaju pravo otvarati račune u stranim bankama niti imaju imovinu u inozemstvu."

Rusko ministarstvo vanjskih poslova najavilo je da će uzvratiti sankcijama. "Odgovor stiže, već se razrađuje. Ne brinite", rekla je glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova na ruskoj državnoj televiziji u srijedu.