poruka zapadu

Rusija ponovno prijeti: 'Sigurnosna jamstva Ukrajini bila bi opasna pogreška'

12.07.2023 u 14:55

Bionic
Reading

Kremlj je u srijedu rekao da bi sigurnosna jamstva koja Zapad razmatra za Ukrajinu mogla biti opasna pogreška koja bi ugrozila sigurnost Rusije i Europu izložila većim rizicima u godinama koje dolaze.

Očekuje se da će zemlje G7 u srijedu objaviti međunarodni okvir koji bi otvorio put dugoročnim sigurnosnim jamstvima za Ukrajinu, što bi toj zemlji omogućilo da ojača obranu od Rusije i da odbije svaku buduću agresiju, rekli su dužnosnici.

Moskva kaže da su jačanje vlastite sigurnosti u svjetlu neprestanog širenja NATO-a i neprijateljsko naoružavanje i jačanje ukrajinskih oružanih snaga bili glavni razlozi zbog kojih je Rusija prošle godine u Ukrajini pokrenula tzv. "specijalnu vojnu operaciju".

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je kazao da su sigurnosna jamstva koja su ponuđena Kijevu pogreška koju će Moskva morati uzeti u obzir pri donošenju budućih odluka.

"Smatramo da je ovaj potez vrlo pogrešan i potencijalno vrlo opasan", rekao je Peskov novinarima. "Nuđenjem bilo kakvih sigurnosnih jamstava Ukrajini te zemlje ignoriraju međunarodno načelo nedjeljive sigurnosti. Daju li jamstva Ukrajini, narušit će sigurnost Ruske Federacije", rekao je.

"Bilo je nemoguće da Rusija tolerira bilo što što bi zaprijetilo njezinoj vlastitoj sigurnosti", dodao je Peskov, kazavši i kako se nada da će političari na Zapadu shvatiti da postoje rizici povezani s davanjem takvih jamstava Ukrajini.

Takav je potez "prepun vrlo negativnih posljedica na srednji i dugi rok, pa čak i kratkoročno", rekao je Peskov.

"Donošenjem takve odluke te će zemlje Europu učiniti puno opasnijom u nadolazećim godinama. I naravno, učinit će nam medvjeđu uslugu, što ćemo uzeti u obzir i imati na umu u budućnosti."