ruski vizionar

Putinov trbuhozborac: Čekaju nas desetljeća borbe dobra i zla

02.04.2024 u 13:53

Bionic
Reading

Jedan od najzagriženijih propagandista Kremlja, televizijski voditelj Vladimir Solovjov smatra da nam predstoje desetljeća sukoba između Moskve i Zapada, odnosno borbe između 'dobra i zla'

Isječak iz emisije 'Večer s Vladimirom Solovjovom' u ponedjeljak je na X-u objavila novinarka Julia Davis. Solovjov, koji ima bliske veze s Vladimirom Putinom, započinje emisiju svojim prepoznatljivim uzdahom prije nego što kaže: 'Razgovarajmo o Zapadu' i krene s monologom.

'Za njih smo, očito, mi glavni neprijatelj i pred nama su desetljeća sukoba', kazao je Solovjov na državnom kanalu Rusija 1, na kojem u udarnom terminu vodi emisiju, potom ohrabrivši gledatelje ističući da se toga apsolutno ne trebaju bojati.

On sa svojim gostima obično opisuje rusku agresiju na Ukrajinu kao posrednički rat između Moskve i NATO-a te redovno odašilje prijetnje nuklearnim oružjem saveznicima Kijeva zbog podrške borbi protiv ruske agresije.

Solovjov o sukobu dobra i zla Izvor: Društvene mreže / Autor: Russia Media Monitor/YT

Prema Solovjovljevom mišljenju, visoka razina suradnje između Rusije i Zapada prije invazije bila je 'slučajna' i smatra da su ranija stoljeća neprijateljstva bila prirodno stanje stvari.

Potom je detaljnije objasnio taj odnos prešavši u metafiziku.

'Nemoguće je sklopiti mir između dobra i zla. Mi smo dobri, a oni su zli. To je jednostavno i jasno', rekao je prije nego što se direktno obratio samom Zapadu.

'Želite strateški poraz Moskve i za to ste spremni poduzeti najriskantnije korake? Nismo iznenađeni', rekao je, postavivši potom retoričko pitanje: 'Želite uništiti milijune nevinih ljudi?', a zatim se vratio opisivanju Zapada, poručivši da je 'sila jedini jezik koji razumiju'.

  • +5
Vladimir Solovjov Izvor: Profimedia / Autor: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

'Nemojmo očekivati da će se oni predati', nastavio je Solovjov govoreći o tome kako su nacisti u Berlinu poraženi snagom sovjetske vojske u Drugom svjetskom ratu. 'Borili su se do kraja i nisu se predali', istaknuo je.

Potom je poentirao kazavši da je Sovjetski Savez katastrofalno pogriješio uklonivši svoje trupe iz zemlje u kojoj su bile stacionirane njegove baze jer 'vjerovali smo iskvarenom, dijaboličnom Zapadu da će preuzeti i ispuniti neke obveze. Nikada više ne smijemo ponoviti istu pogrešku.'

U opisu epizode emisije 'Večer s Vladimirom Solovjovom', kako navodi Newsweek, a koja je dostupna i za gledanje online (u Hrvatskoj nije dostupna zbog sankcija ruskim kanalima koji šire propagandu, op.a.), stoji 'spajanje sotonizma s idiotizmom u zapadnom svijetu'. Jedna od tema koje Solovjov naglašava i provlači kroz svoje emisije je ta da rat u Ukrajini ima kvaziduhovne ciljeve.

Među primjerima sukoba sa Zapadom, naveo je Dan vidljivosti transrodnih osoba i objašnjenje SAD-a da je za teroristički napad u moskovskom Crocus Hallu odgovorna Islamska država, a koji Moskva bez dokaza nastavlja povezivati s Ukrajinom.