STRAHUJU OD NOVE LIBIJE

Rusija ne prihvaća dopunjenu rezoluciju o Siriji

03.02.2012 u 21:16

Bionic
Reading

Rusija ne može prihvatiti europsko-arapski nacrt rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o Siriji iako su unesene izmjene nastale na temelju ruskih primjedbi, prenijela je u petak agencija Interfax riječi zamjenika ministra vanjskih poslova Genadija Gatilova.

Gatilov nije rekao hoće li Rusija staviti veto na rezoluciju kojom se podupire plan Arapske lige koji traži odlazak sirijskoga predsjednika Bašara al-Asada. Moguće je da se Rusija suzdrži od glasanja.

"Primili smo taj tekst. Neke od naših primjedbi i primjedbi onih koji se s nama slažu uzete su u obzir, ali svejedno nam to nije dovoljno da je podupremo u ovome obliku", rekao je Gatilov.

Zapadne i arapske zemlje koje traže odlazak Asada daju sve od sebe da prevladaju ruski otpor akciji Vijeća sigurnosti. Revidirale su prvi, prošlomjesečni nacrt rezolucije i dodale neke formulacije koje je Rusija tražila, a izbacili neke zbog kojih je Rusija prijetila vetom.

Najnovija rezolucija ne kritizira prodaju oružja Siriji, a sadržava riječi koje ublažavaju ruske strahove da bi se rezolucija mogla upotrijebiti kao izgovor za stranu vojnu intervenciju u Siriji.