estonski izvor

Rusija će vjerojatno izvesti ograničen vojni napad na Ukrajinu

16.02.2022 u 22:13

Bionic
Reading

Rusija i dalje šalje vojnike na ukrajinsku granicu i vjerojatno će izvesti "ograničen" vojni napad na tu zemlju, rekao je u srijedu direktor estonske protuobavještajne službe.

Napad će uključivati raketiranje i okupaciju "ključnog terena" u Ukrajini, rekao je Mikk Marran. "Naša je procjena sada da će izbjegavati gradove s velikim brojem stanovnika budući da je potrebno puno vojnika da kontroliraju ta područja. Ali nije jasno što bi ruske postrojbe mogle učiniti", rekao je Marran na brifingu za novinare u povodu predstavljanja godišnjeg izvješća njegove agencije.

Druga mogućnost mogla bi biti intenzivne borbe iz dvaju odmetnutih proruskih regija na istoku Ukrajine. Takva eskalacija "jako je vjerojatna" i na taj će način "Rusija vjerojatno moći uvjerljivo poricati (svoju upletenost) i izbjeći sankcije", rekao je.

"Bude li Rusija uspješna u Ukrajini, to bi je ohrabrilo da poveća pritisak na Baltik u godinama koje dolaze", rekao je. "Prijetnja ratom postala je glavni politički alat za Putina".

Estonski obavještajci znaju da se oko 10 borbenih skupina ruske vojske kreće prema ukrajinskoj granici, gdje je raspoređeno već 100 borbenih skupina ili oko 170.000 vojnika, rekao je Marran.

U to su uključeni vojnici koji su obično raspoređeni oko Ukrajine, ali i vojnici u Bjelorusiji poslani na vojne vježbe u blizini ukrajinske granice.

Neki od tih vojnika vjerojatno će ostati u Bjelorusiji nakon 20. veljače kada završavaju vježbe, što zabrinjava NATO koji obuhvaća Baltik, rekao je Marran. "To bi smanjilo vrijeme za pripremu za napad na Baltik".

  • +10
Ruski raketni arsenal Izvor: EPA / Autor: YURI KOCHETKOV