ODLUKA NA PUTINU

Rusija Americi zabranjuje usvajanje ruske siročadi

26.12.2012 u 17:28

Bionic
Reading

Donji dom ruskog parlamenta Duma u srijedu je golemom većinom odobrio prijedlog zakona u prvom čitanju kojim bi se zabranilo Amerikancima da usvajaju rusku siročad u znak odmazde za američki zakon kojim se uskraćuju vize Rusima koji krše ljudska prava

Ruski su zastupnici odobrili i prijedlog zakona kojim bi se zabranio rad ruskim neprofitnim organizacijama koje sredstva dobivaju iz SAD-a. Protiv obaju prijedloga glasovalo je samo 15 od ukupno 450 zastupnika.

Ako Duma, prema očekivanjima, potvrdi prijedloge u drugom čitanju u petak, oni se upućuju u Kremlj gdje ih, da bi postali zakoni, treba potpisati ruski predsjednik Vladimir Putin.

No Kremlj se distancirao od glasovanja u parlamentu u srijedu, jer ne želi dolijevati ulje na vatru u bilateralnim odnosima sa SAD-om, što može značiti da Putin možda neće potpisati prijedloge, smatra Reuters.

Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov inicijativu zastupnika ocijenio je 'snažnom i emotivnom', a stajalište Kremlja 'umjerenijim'.

Rusija je treća zemlja po broju usvojene djece u SAD, iza Kine i Etiopije i prošle su godine Amerikanci usvojili 962 ruska siročeta.

Premijer Dmitrij Medvedev smatra da se Ruse ne bi trebalo usvajati u inozemstvu, ali nije rekao da li podržava prijedlog.

'Usvajanja u inozemstvu su znak ... naše nezainteresiranosti', rekao je Medvedev.

Kritičari tog zakona poručuju da se prepirke političara ne smiju prelamati preko leđa djece, ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u utorak je rekao da bi potpuna zabrana usvajanja ruske siročadi u SAD bila pogrešan potez, a tu je zamisao na Twitteru kritizirao i ruski ministar obrazovanja Dmitrij Livanov

Policija je zbog neprijavljenog prosvjeda protiv prijedloga zakona pred zgradom Dume uhitila 30-ak osoba koje su zastupnicima poručivale da bi oduzimanje djeci mogućnosti odrastanja u sigurnom domu i uz roditeljsku ljubav bilo 'podlo'.