teška noć

Rusi tijekom noći granatirali Herson, jedna žena poginula

07.08.2023 u 10:13

Bionic
Reading

Jedna je žena poginula rano u ponedjeljak u ruskom granatiranju ukrajinskog grada Hersona na jugu zemlje, rekli su regionalni dužnosnici, dok je Rusija objavila da je srušila ukrajinski dron u blizini moskovske regije

"Teška noć u Hersonu... ruska vojska nastavila je granatirati domove stanovnika Hersona u središnjem dijelu grada", napisao je guverner Oleksandr Prokudin na Telegramu. Dodao je da je granatiranje počelo oko ponoći i trajalo nekoliko sati.

Reuters nije mogao neovisno provjeriti pojedinosti izvješća. Ukrajina je vratila pod svoju kontrolu grad Herson i dijelove regije Hersona u studenom, nakon više mjeseci ruske okupacije. No ruske snage redovito granatiraju grad i okolna područja preko rijeke Dnjepar.

Ovaj mjesec u napadu na bolnicu u Hersonu poginuo je liječnik, a ranjena je medicinska sestra. Rusija je pak priopćila da je u regiji Kaluge, koja na sjeveru graniči s moskovskom regijom, njezina protuzračna obrana uništila dron. Guverner regije Vladislav Šapša rekao je da napad nije prouzročio nikakve ljudske žrtve niti oštećenja na infrastrukturi.

  • +3
Napad na most koji povezuje Herson s Krimom Izvor: Profimedia / Autor: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Zasad nije poznato tko je lansirao dronove, a iz Kijeva zasad nema komentara. Ukrajina gotovo nikad javno ne preuzima odgovornost za napade unutar Rusije ili na teritorij koji je pod kontrolom Moskve, naglašava Reuters. Ruske vlasti pak krive Kijev za povećan broj ovogodišnjih napada dronovima unutar ruskog teritorija.