ČUDO TEHNIKE?

Rusi se hvale: Uvodimo lovac bez premca u svijetu!

07.06.2016 u 16:00

Bionic
Reading

Višenamjenski lovac pete generacije T-50 (PAK FA) već iduće godine postat će dio ruskog ratnog zrakoplovstva, a već sada u završnoj fazi ispitivanja pokazuje izuzetne letačke i navigacijske karakteristike, kazao je danas zapovjednik ruskog ratnog zrakoplovstva, general-pukovnik Viktor Bondarev

'Državni letačko-istraživačkom centar već ima pet takvih aviona, oni prolaze ispitivanja, i već od iduće godine bit će dio našeg naoružanja. Sve ide prema planu, nema nikakvog zaostajanja i nikakvih izmjena, čak smo malo i požurili', naglasio je Bondarev, dodajući kako je ovaj lovac bez premca u svijetu.

Radi se, naime, o višenamjenskom lovcu sa zadaćama pružanja zračne premoći i zračnih napada koji ima mogućnost letanja nadzvučnim brzinama, režima rada motora bez dopunksog sagorijevanja, visokih performansi leta, napredne funkcije i visoku integraciju opreme i računalne podrške te je tim karakteristikama izravna konkurencija američkim lovcima pete generacije, F-22 Raptor i F-35 Lightning.

Ruski lovac nedavno je pokazao svoju ultrapokretljivost na međunarodnom zrakoplovnom sajmu u Moskvi te je tom prilikom izveo vrtoglave akrobacije i letačke figure poput 'Pugačovljeve kobre', 'Frolove čakre' i 'mrtvog lista' koje lovci zapadne proizvodnje nisu u mogućnosti izvesti. Usporedo s finalnim testiranjima, u ruskim projektnim uredima dizajnira se čak 12 novih vrsta projektila, od kojih su neki hipersonični, dok je većina projektirana kako bi stala uz trup lovca čime se ne narušavaju njegove stealth karakteristike.

Uz navođene rakete zrak-zrak kratkog, srednjeg, dugog i ultradugog dometa, popis naoružanja uključuje barem dvije protubrodske rakete s dometom od 160 do 260 kilometara.

S ukupnom nosivošću od 10 tona, PAK-FA će biti naoružan i s raznim preciznim bombama s GLONASS (ruski GPS) navođenjem, težine do 1,5 tone. U naoružanju je i protupodmornička bomba koja može pogoditi bilo koju podvodno vozilo na dubinama do 600 metara.

PAK-FA će imati potpuno digitalizirani sustav upravljanja oružjem, a većina naoružanja će biti ‘ispali i zaboravi’ tipa.

Također, trup i krila sadrže brojne senzore koji formiraju takozvanu pametnu kožu koje pružaju pilotu informacije o svemu što se događa u svih 360 stupnjeva oko njega.

Radar je pak u potpunosti integriran s aktivnom elektronskom obrambenom postajom ‘Himalaja’, što omogućuje lovcu elektromagnetsko ratovanje protiv neprijateljskih projektila.