peta generacija

Rusi šalju na Ukrajince svoje najmoćnije borbene avione

18.05.2024 u 16:55

Bionic
Reading

Rusija sve više raspoređuje svoje napredne borbene zrakoplove Su-57 za raketne napade na Ukrajinu

Ruske oružane snage počele su aktivnije koristiti ove najsuvremenije mlažnjake krajem veljače 2024.

Tijekom proteklih 30 dana ruske su snage lansirale više od šest krstarećih projektila iz zrakoplova Su-57. Ovi mlažnjaci polijeću iz zračne baze blizu Akhtubinska u regiji Astrakhan i izvode raketne napade iz zračnog prostora iznad Kurska, Brjanska i okupirane regije Luhansk. Su-57 avione obično prate dva lovca Su-35, piše Defence Blog.

U-57 koristi novu stealth krstareću raketu Kh-69, koju mediji nazivaju ruskim odgovorom na njemački Taurus i anglo-francuske Storm Shadow/Scalp rakete. Kh-69 je podzvučna krstareća raketa razvijena posebno za Su-57, dizajnirana za nošenje u unutarnjim oklopima zrakoplova.

Trenutačne specifikacije Kh-69 pokazuju domet do 290 kilometara, iako je praktična uporaba pokazala da je veći. Težina bojne glave projektila je oko 310 kilograma.

Stručnjaci Kijevskog znanstveno-istraživačkog instituta za forenzičku ekspertizu Ministarstva pravosuđa Ukrajine (KFI) potvrdili su da su projektili već korišteni nakon što su pregledali ostatke tih projektila nakon napada u veljači. Službena izvješća također su potvrdila da su mlazni avioni Su-57 korišteni u travanjskom napadu na jednu od najvećih ukrajinskih elektrana, Tripilska.

Izvor: tportal.hr

U svibnju je projektil Kh-69 otkriven u šumi u blizini Kijeva. Projektil nije eksplodirao i predstavljao je opasnost. Uzrok njegova pada nije službeno objavljen.

Su-57 Felon, koji je razvio Suhoj, je ruski višenamjenski, donekle stealth borbeni avion pete generacije, dizajniran za različite oblike borbe protiv kopnenih, zračnih i pomorskih ciljeva. Prvi put je poletio u siječnju 2010., a u borbi je testiran u Siriji 2018.

sve osim nogometa

Učitavanje...