GOSPODARSKA OFENZIVA

Rusi pred nosom SAD-a na Kubi postavljaju visoku tehnologiju

05.07.2016 u 22:07

Bionic
Reading

U jeku nedavno pokrenute normalizacije američko-kubanskih odnosa Rusija je ovih dana krenula u gospodarsku ofenzivu na tom karipskom otoku, a od brojnih ranije najavljenih projekata ruska tvrtka Azimut danas je potpisala ugovor s Havanom o obnovi nacionalnog sustava zračne kontrole

Kako je priopćila moskovskaIzvestia, tvrtka Azimut zamijenit će dotrajali kubanski četverodimenzionalni navigacijski sustav. Sustav će biti pušten u pogon do kraja lipnja iduće godine, a njegova cijena je ostala tajna.

Kuba je početkom prošlog desetljeća počela koristiti kanadske radarske sustave koji su već zastarjeli pa je s Azimutom dogovoreno postavljanje modernog sustava koji je protekle veljače kupila i egipatska kontrola leta.

Rusija i Kuba imaju dugu tradiciju bilateralnih odnosa i nastoje ih razvijati u duhu strateškog partnerstva te je danas Kuba jedan od vodećih ruskih partnera u regiji. Prema rusko-kubanskom dogovoru iz 2012., do 2020. te dvije zemlje će ostvariti nekoliko megaprojekata u industriji i visokim tehnologijama, energiji, civilnom zrakoplovstvu, svemirskim istraživanjima, medicini i biofarmaciji.

Pored toga, ruske tvrtke Zarubežnjeft i Rosneft započele su bušenje i razvoj prvog naftnog polja Boca de Jaruco, a planira se i izgradnja energetskih postrojenja za TE Maximo Gomes na istoku Havane

Također, znatan broj ruskih tvrtki, osobito u proizvodnji plastike, rezervnih dijelova za automobile, traktora i montaže teške opreme za željezničku industriju, pokazao je interes za boljom suradnjom s obzirom na razvoj luke i gospodarske zone Mariel

Ruska gospodarska invazija započela je nakon posjeta Baracka Obame Havani u ožujku ove godine i ukidanja trgovinskog embarga, što je omogućilo putovanja između dviju država, kao i razmjenu informacija. Koliko je normalizacija odnosa s dugogodišnjim neprijateljem značila za kubansko gospodarstvo, najbolje pokazuje podatak da je ekonomija ove države narasla za gotovo deset posto u odnosu na prošlu godinu.

Normalizaciju su već iskoristili i Nijemci te su ugovorili neke vrijedne poslove pa je tako kubansko ministarstvo turizma naručilo konstrukciju za penjanje kao dio turističke ponude jednog luksuznog hotela. Posao je vrijedan 1,5 milijuna eura, a Kubanci su oduševljeni zato što su Nijemci zainteresirani za gradnju te upravljanje hotelima i klubovima za golf.