pedesetpetica

Rusi jurišaju na Ukrajince tenkovima koji su 'odradili' Domovinski rat

07.04.2024 u 14:29

Bionic
Reading

Ukrajinski operatori bespilotnih letjelica sigurno nisu mogli vjerovati svojim očima 30. ožujka, kad su usmjerili kameru na ruske jurišne snage koje su se kretale prema Novopokrovki u Zaporiškoj oblasti na jugu Ukrajine

Činilo im se da vide trupe i vozila nekoć elitne ruske 76. gardijske zračno-jurišne divizije. No umjesto najmodernijih tenkova, koje bi svatko očekivao u elitnim formacijama, ispred njih je išao zastarjeli ruski tenk iz 1950. godine – T-55, koji je ne tako davno bio u sastavu Hrvatske vojske te je bio radni stroj tijekom Domovinskog rata.

Ukrajinci su potom na njih otvorili vatru te uništili 11 ruskih vozila, uključujući i 40 tona teški T-55. No to je u ovoj priči manje bitno.

Bitnija je činjenica da elitna ruska postrojba – jedna od najboljih u ruskoj vojsci – sad na terenu raspolaže tenkovima koji su navodno bili zastarjeli još prije 50 godina. Desetljećima su ti stari tenkovi bili izvan funkcije dok ih prošle godine Rusi nisu aktivirali da nadoknade deficit oklopnih vozila.

Nikad zapravo nije bilo očitije da ruska industrija nije u stanju proizvesti dovoljno modernih vozila da nadomjesti mjesečne gubitke, sada za 30 posto veće nego u rujnu prošle godine. Svaki mjesec to je 400 tenkova, borbenih vozila i haubica bez kojih Rusi ostaju.

Dakle Kremlj povlači svoja starija vozila iz hibernacije i dodjeljuje ih većem broju jedinica, pa i onima koje su nekad upravljale najboljom opremom. No to nije i jedina opcija. Rusi bi mogli zaustaviti napade na prvoj crti i postupno opskrbiti borbene jedinice modernom opremom. No odlučuju nastaviti s napadima te šalju svu opremu i ljude koje trenutačno imaju na raspolaganju.

T-55 Izvor: Profimedia / Autor: igor kisselev / Alamy / Profimedia

Ukrajinska analitička skupina Frontelligence Insight ističe da Rusija neprestano obnavlja svoje snage i pokušava nadoknaditi gubitke, no to ne znači da ih uspijeva vratiti na postavke prije rata. Analitičari Frontelligence Insighta kažu da snimke kojima raspolažu sugeriraju da se tenk T-55, ali i T-62 koriste umjesto modernije inačice T-72 u više jedinica, piše Forbes.

Prema podacima Oryxa, Rusi su od početka invazije izgubili oko 15.000 vozila, među njima i gotovo 2900 tenkova. Toliko ih je ruska vojska imala u aktivnoj službi prije dvije godine.

'Rusija ne može zamijeniti tolike tenkove u dvije godine', tvrdi Frontelligence. Tvornice godišnje naprave 600-tinjak novih, a restauriraju nešto veći broj starijih tenkova. Zamjena ne stiže dovoljno brzo, što bi moglo biti i objašnjenje za to da Rusi tijekom svojih napada koriste i sve više nenamjenskih vozila, među kojima i kineski Desertcross, u osnovi vozilo za golf.

No i to je bolje nego da su bez ikakvog vozila, kao što se nedavno dogodilo kod grada na istočnoj bojišnici.

Jasno je da Rusija još uvijek ima više tenkova, borbenih vozila, topništva i – što je najvažnije – streljiva nego Ukrajina. Ali Rusima je sve teže u potpunosti opremiti sve svoje pukovnije i brigade na prvoj liniji jer njihovi gubici nadmašuju i proizvodnju i vraćanje starog oružja iz skladišta. I nije teško dokučiti zašto.

  • +4
Ruska artiljerija Izvor: Profimedia / Autor: Russian Defence Ministry / TASS / Profimedia

'Jednom kada vojna pomoć bude značajno ograničena tako da ukrajinske zalihe streljiva budu iscrpljene, Rusija namjerava pokrenuti daljnje ofenzivne operacije da bi ostvarila značajne - iako spore - dobitke na bojištu', predvidjeli su Jack Watling i Nick Reynolds, analitičari s Instituta Royal United Services u Londonu. Ti se dobici zatim namjeravaju koristiti kao poluga protiv Kijeva da bi se prisililo Ukrajince na kapitulaciju pod ruskim uvjetima.

Upravo to se sada događa. Uz očajno niske zalihe streljiva u Ukrajini - što je neizbježna posljedica obustave američke pomoći - ruski čelnici osjećaju priliku za napredak. Čak i ako je napredovanje toliko skupo da moraju zamijeniti moderna mnogo starijim ili, još gore, civilnim vozilima.

Drugim riječima, za Ruse u Ukrajini ovo je odlična prilika. Ako pak sadašnja ofenziva ne uspije, Amerikanci konačno izglasaju pomoć Ukrajincima i oni se ponovno naoružaju, mogli bi shvatiti da su istrošili vojsku te ostali bez načina da je obnove uz istodobno ukrajinsko preuzimanje inicijative.