avdivka

Rusi imaju novu taktiku: Borit će se 'blok po blok'

29.01.2024 u 10:16

Bionic
Reading

Postoji mogućnost da je ruska vojska odustala od plana da opkoli ukrajinski grad Avdivku te da ga namjerava osvojiti boreći se 'blok po blok', stoji u posljednjem izvještaju Instituta za proučavanje rata

Rusija provodi trostruki napad na istočni ukrajinski grad, što uključuje okruživanje s juga i sjevera te borbe u njegovoj istočnoj četvrti, priopćilo je britansko ministarstvo obrane u svom izvještaju u subotu. Međutim Institut za proučavanje rata procijenio je da su napadi na bokove grada manjeg opsega nego kada su započeli u listopadu te da su ruske snage sada usredotočene na borbe u njegovom južnom stambenom području, prenosi Business Insider.

Rusi možda pokušavaju ostvariti taktičke uspjehe grubom silom, kao što su to učinili u krvavoj bitki kod Bahmuta, prema ISW-u. Bojnik Maksim Morozov iz ukrajinskog ministarstva unutarnjih poslova rekao je ovaj tjedan da su nagomilali 40.000 vojnika u blizini Avdivke i planiraju je napasti. Buduće borbe u gradu vjerojatno će nalikovati drugim slučajevima urbanog ratovanja u Ukrajini, u kojima su ruske snage izvodile iscrpljujuće napade za marginalne dobitke, piše ISW.

Rusija je već pretrpjela velike gubitke u ljudstvu i opremi otkad je počela s pokušajima zauzimanja Avdivke. Glasnogovornik ukrajinske vojske rekao je ovog tjedna da postoji područje 'veličine nogometnog igrališta' s preko stotinu tijela ruskih vojnika i 'cijelo groblje' ruske vojne opreme sjeverno od grada. Mnogi od tih gubitaka rezultat su napada ukrajinskih dronova, prema britanskim obavještajnim podacima.

  • +16
Ruska vojska Izvor: Profimedia / Autor: Alexey Maishev / Sputnik / Profimedia

Ukrajinski protunapadi zadržavaju ruske snage, a britansko ministarstvo obrane priopćilo je da će grad vjerojatno ostati pod kontrolom Ukrajine sljedećih tjedana. Glavna opskrbna ruta ukrajinskih snaga ostaje netaknuta, a one također izvode lokalne protunapade protiv ruskih trupa, poručuju Britanci. Ruske snage navodno pokušavaju zaobići ukrajinske utvrde te doći do rubova grada koristeći servisne tunele. Britansko ministarstvo priopćilo je da se čini da je prioritet Rusije zauzimanje grada kao dio misije zauzimanja cijele regije Donbas.