sulude taktike?

Bitka za Avdiivku: Rusi idu poput zombija, sprema se repriza pokolja kod Bahmuta?

25.11.2023 u 16:31

Bionic
Reading

Nakon gubitka stotina oklopnih vozila u direktnim napadima na ukrajinske pozicije u i oko Avdiivke, u regiji Donbas istočne Ukrajine, ruske oružane snage prelaze na pješačke napade

Taktički gledano, to nije loša ideja, pišu zapadni komentatori koji kao i ukrajinski branitelji, Ruse uspoređuju sa zombijima koji napadaju bez puno obzira za svoje živote.

Ukrajinske brigade su prešle s napada vozilima na pješačke napade ovog ljeta tijekom svoje kontraofenzive na jugu Ukrajine i kao rezultat toga napredovale su desetak ili dvanaest milja duž najmanje dvije važne osi.

No, pješački napadi mogu biti riskantni kada je neprijatelj ukopan, vrijeme je vlažno i hladno, a pješadija nema podršku zračnih snaga i artiljerije.

Rusko zrakoplovstvo konstantno bombardira Avdiivku, no nije jasno koordinira li zrakoplovstvo ove udare s pješačkim snagama. Prebacivanjem na pješačke napade bez podrške, ruske brigade i pukovi možda su jednostavno osudili tisuće pješačkih vojnika na smrt.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati' 

Ruske snage prvi put su napale Avdiivku sredinom listopada, kad je ukrajinska protuofenziva usporila. Cilj Moskve je očit: zauzeti ukrajinsko uporište koje leži samo nekoliko milja od grada Donjecka, epicentra ruske okupacije.

Dan za danom, tjedan za tjednom, brigade 2. ruske armije pokreću napade na Avdiivku, no nakon tvrdoglave ukrajinske obrane, bacili su se na pokušaj okruženja grada - isti scenarij viđen je u Bahmutu.

Ukrajina je pojačala bokove i poslala nove snage kod tog gradića u kojem borbe traju već dulje od godinu dana. Teren oko Avdiivke je ravničarski, a najviša kota je nasip industrijskog otpada koji je dolazio iz obližnje tvornice koksa. Rusi su tu smetlište već navodno zauzeli, dok se koksara nemilosrdno bombardira baš kao što se napadala tvornica Azovstal u Mariupolju.

Ruska vojska Izvor: EPA / Autor: Yuri Kochetkov

Ruski gubici u vozilima bili su ogromni u tim prvim tjednima pojačanih napada na Avdiivku. 'Tijekom protekla tri tjedna, Rusija je vjerojatno izgubila oko 200 oklopnih vozila kod Avdiivke', izvjestili su nedavno britanski obavještajci. Ukrajinski gubici vozila brojili su se u 'nižim dvocifrenim brojkama'.

Obje strane koriste i kazetno oružje, a Rusi su odustali od oklopnih napada nakon što su vidjeli da su pješački upadi bili uspješni u ukrajinskoj protuofenzivi.

Čak si niti Rusija sa svojim ogromnim rezervama vozila iz Hladnog rata ne može priuštiti daljnje gubitke vozila.

'Za razliku od prvog mjeseca napada, ruske snage koriste manje vozila', primijetila je ukrajinska analitička grupa Frontelligence Insight: 'Primjetan je porast upotrebe malih taktičkih grupa koje se konstantno kreću istim područjima unatoč prethodnim gubicima'.

'Naši su napredovali prema tvornici koksa (na sjeveru Avdiivke), pokrivajući još stotinu metara unatoč neprijateljskoj vatri', izvijestio je jedan ruski promatrač.

Šokantni gubici Rusije možda neće biti važni, na kraju krajeva. 'Rusko vodstvo i dalje pokazuje spremnost prihvaćanja teških gubitaka osoblja za marginalne teritorijalne dobitke', pišu britanski špijuni. Podsjećaju da je isti scenarij viđen lani u Bahmutu, gdje je izginulo tisuće Rusa na što javnost nije imala nikakvu značajniju reakciju.

No, borbeni potencijal koji je Kremlj potrošio u Bakhmutu nedostajao je ovog ljeta, kad su Ukrajinci uspjeli probiti rusku obranu na jugu i osloboditi nekoliko naselja.