RUBIKOVE KOCKICE

Rush

20.12.2010 u 02:06

Bionic
Reading

U ovoj vam recenziji predstavljamo zanimljivu puzzle igru koja će se pobrinuti da vam moždane stanice nemaju ni trenutka predaha

Igra koju ćemo danas recenzirati svjetlo dana po prvi je puta ugledala još prije nekoliko godina isključivo na Wii konzoli, i to unutar kolekcije igara pod imenom Rubik's World. Unatoč sugestiji da neka od igara u kolekciji ima vezu s Rubikovom kockom, nikakve veze zapravo nema, osim što su u igrama bile šarene kockice. Nakon toga su autori odustali od svih igara osim jedne, unaprijedili je i izdali pod imenom Rubik's Puzzle Galaxy: Rush, no i dalje samo na Wii konzoli.

 

Sada je pak Two Tribes studio odlučio igru približiti i PC igračima, i to pod jednostavnim imenom 'Rush', iako se zapravo radi o igri identičnoj onoj koju smo prethodno naveli.

 

Rush možemo svrstati u žanr puzzle igara. Jedini zadatak u njoj je kocku od otvora iz kojeg izlazi dovesti do baze koja je ujedno i kraj njezinoga puta. Čini se jednostavno, no stvari s vremenom postaju itekako komplicirane, pa krenimo redom.

 

Kocke se kreću po platformama koje su također sastavljene od blokova u najrazličitijim formama. Kocke pri izlazu na platformu imaju predviđeni smjer putanje i to je njihova konstanta putanja koju kocke, unatoč utjecajima, zadržavaju. Kako biste ih ipak doveli do odredišta, na raspolaganju vam je nekoliko komponenti.

 

 

Igra će vam i u tutorialu prvo predstaviti usmjerivač kojemu je zadaća promjena konstantnog smjera kocke. Tu su i pokretne trake koje mijenjaju smjer kocke samo za jedno polje, nakon čega kocka nastavlja kretanje svojom prvotnim putanjom. Rotori pak služe u situacijama kada imate dva ili više otvora postavljena vrlo blizu. Rotori tada kocke šalju u različitim smjerovima te ih ubrzavaju kako bi raščistili nastalu gužvu. Naime, stvar je u tome da se ni u jednom momentu dvije kocke ne smiju dotaknuti iako ih ponekad na ekranu ima i više od dvadesetak na vrlo skučenoj platformi.

 

Pri kretanju se koriste i zidovi platforme, no i tu treba imati na umu da kocka pri dodiru sa zidom uvijek instantno kreće desno. Na kraju, tu je i teleporter koji služi teleportaciji kocke s jedne razine platforme na drugu. Teleporteri su dio platforme, ne instalira ih igrač.

 

Nakon što po platformi postavite ponuđene komponente koje imate u ograničenim količinama, tj. točno onoliko koliko vam ih treba, pokrećete proces izlaska kocki te uskoro vidite jeste li uspješno postavili komponente. Ako niste, imate priliku za ispravak. Ako pak imate nekakve dvojbe pri njihovom postavljanju, možete koristiti i opciju hint, no svakom upotrebom iste umanjuje vam se uspjeh pri prolasku zadatka.

 

Iako stvar ne zvuči komplicirano, platforme s vremenom imaju sve više razina te sve više otvora i baza, ali i prepreka na platformama, tako da ćete na levelima pri kraju morati upotrebljavati nevjerojatne kombinacije opisanih alatki kako bi doveli kocke do njihovih baza.

 

Što se tehnikalija tiče, igru krasi vrlo jednostavan grafički stil koji nas je upotrebom palete boja podsjetio na krasni Mirror's Edge dok zvučnoj strani nemamo što prigovoriti, ali ne zaslužuje ni posebno isticanje.

 

Igra sadržava nekoliko desetaka različitih platformi koje su razvrstane u tri težine te za svoju mizernu cijenu od tek nekoliko dolara nudi zaista mnogo sadržaja koji će biti itekakav izazov za vaše sive moždane stanice.

 

Iako je Rush u svojoj srži vrlo jednostavna igra, ona zbog svoje kvalitete i prije svega zbog izazova zaslužuje vrlo dobru ocjenu.

 

OCJENA: 4