U ZAGREBU

Rušenje bisera industrijske baštine

13.01.2014 u 19:10

Bionic
Reading

U tijeku je rušenje bivše tvornice braće Ševčik u Ulici grada Mainza na Črnomercu sagrađene 20-ih godina prošlog stoljeća, koju stručnjaci smatraju jednim od najljepših primjera industrijske arhitekture u Zagrebu, objavljeno je danas na facebook stranici '1postozagrad', volonterske platforme usmjerene na poboljšanja grada

Aktivisti navode kako su brojni relevantni stručnjaci u više navrata tražili da taj objekt nekadašnje strojarske radionice, ljevaonice željeza i metala, dobije status zaštićenog spomenika kulture, no da u tome nisu uspjeli. Tako će na njezinom mjestu najvjerojatnije niknuti stambeno-poslovna zgrada.

U povijesnom kontekstu vrijedan je podatak da je strojarska radionica i ljevaonica Braća Ševčik po nacrtima arhitekta Srećka Florschütza sagrađena 1928. a dograđena sredinom 30-ih, kao jedno od prvih poduzeća za proizvodnju alatnih strojeva u Hrvatskoj. Tvornicu braće Ševčik nakon Drugog svjetskog rata naslijedila je također bivša tvornica 'Prvomajska' kojoj je taj kompleks služio kao skladište.

"Sagrađena 20-ih godina prošlog stoljeća, tvornica Ševčik predstavlja jednu od najljepših industrijskih arhitektura u Zagrebu, sa svojom željeznom konstrukcijom, svojim krovom od staklenih prizmi i svojim izvanredno dizajniranim elementima opreme prije svega, rasvjetnim tijelima", kazala je za Hinu povjesničarka umjetnosti i specijalistica za arhitekturu i urbanizam 20. stoljeća Željka Čorak zatečena rušenjem tog objekta.

Čorak smatra da je tvornica, danas u centru grada, značajna i urbanistički, pogodna za transformaciju u novu društveno-kulturnu funkciju i da ju je trebalo zaštititi. 'Riječ je o 'perspektivnom gradilištu', ali skuplje je izgubiti takvu arhitektonsku vrijednost nego išta', ustvrdila je Čorak.

Taj industrijski kompleks arhitekta Srećka Florschütza kao jedan od reprezentativnih primjera industrijske arhitekture uvršten je i u izložbu 'Zagrebačka industrijska baština, 1862-1918' u Muzeju grada Zagreba. Tu su se našli i Strojarnica tvornice svijeća Iskra, Carinska i javna skladišta (Vodovodna) te tvornica Franck.

'Kompleks je unutar povijesne urbane cjeline Grada Zagreba i podrazumijeva zaštitu osnovnih elemenata povijesne urbane strukture i pejzažnih vrijednosti te pojedinih skupina i pojedinačnih građevina', navodi publicist i aktivist Saša Šimpraga u svojem djelu 'Zagreb, javni prostor'.

Inače, gradski blok u kojem je smješten industrijski kompleks braće Ševčik Generalnim urbanističkim planom (GUP) je predviđen za mješovitu, pretežno stambenu namjenu. U tijeku je izgradnja stambenih objekata na jugoistočnoj strani bloka.