AKADEMIK DEMANTIRA MEHUNA

Rudolf najavio pismenu odbijenicu Kosorici

  • Autor: S. Srdoč
  • Zadnja izmjena 17.09.2009 07:52
  • Objavljeno 17.09.2009 u 07:52
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Akademik Davorin Rudolf izjavio je večeras za tportal da će u četvrtak vjerojatno uputiti pismo premijerki Jadranki Kosor i odbiti njezinu ponudu da joj bude posebni savjetnik za granična pitanja

ZAGREB - Time je Davorin Rudolf demantirao glasnogovornika hrvatske vlade Zlatka Mehuna, koji je nešto ranije za Hinu izjavio da su se Rudolf i Jadranka Kosor u srijedu dogovorili da će on biti njezin osobni savjetnik u rješavanju graničnog pitanja sa Slovenijom.

Premijerka je, naime, u poslijepodnevnim satima, nakon što su mediji objavili da je Davorin Rudolf podnio ostavku na dužnost na dvije funkcije - predsjednika hrvatskoga dijela Mješovite hrvatsko-slovenske komisije za sastavljanje nacrta sporazuma o rješavanju graničnog spora pred međunarodnim pravosudnim tijelom i osobnoga savjetnika ministra vanjskih poslova RH - nazvala Rudolfa i izrazila želju da on postane njezin posebni savjetnik za granična pitanja.

Akademik je, podsjetimo, ostavku podnio zato što smatra da je prijedlog povjerenika EU za proširenje Ollija Rehna od 15. lipnja 2009, na kojemu će se temeljiti pregovori, za Hrvatsku neprihvatljiv, kao i zbog toga što o tome dodatnom hrvatskom stajalištu nije bio obaviješten.

Apsolutan diplomatski gaf

'Nakon pisma koje je premijerka uputila predsjedniku švedske vlade,koje je dobro sročeno, odmjereno i razborito, nota MVPEI-ja Ljubljani je apsolutan diplomatski gaf i nesumnjivo će izazvati velike teškoće hrvatskom izaslanstvu u pregovorima sa Slovencima', ustvrdio je Rudolf.

Rudolf je u tekstu ostavke napomenuo da su se sve njegove izjave i ocjene Kosoričina dogovora s Pahorom temeljile na pismu koje je ona iz Ljubljane poslala švedskoj vladi. Podnio je ostavku ne želeći otežati hrvatsko-slovenske pregovore, ali niti snositi bilo kakvu odgovornost za moguće učinke prihvaćanja tzv. drugog Rehnova prijedloga kao podloge u nastavku pregovora.

Premijerka Kosor nazvala je akademika nastojeći ga i formalno 'pridobiti' na dulji rok te time kompromitirati njegove buduće medijske istupe. Valja znati da je premijerka nazvala Rudolfa i nakon što je on oštro kritizirao 'tihu diplomaciju', tj. vođenje pregovora u tajnosti, koje je čelnik slovenske oporbe Janez Janša ocijenio - nezakonitim. Rudolf je tada javno zatražio od premijerke da izvoli reći hrvatskoj javnosti na kojim osnovama počiva njezin načelan dogovor s Pahorom, a premijerka je reagirala tako što ga je nazvala i obavijestila ga, u osnovnim crtama, o razgovorima u Trakošćanu. Rudolf je primio još jedan poziv, kada je trebalo 'amenovati' pismo za švedskog premijera i kada njegov prijedlog nije prihvaćen. I sada podsjeća da je temeljno da se odluka donese na temelju međunarodnog prava, a ne arbitražnog sporazuma o kojemu će se tek voditi pregovori.

Neposredno uoči večerašnje emisije 'Otvoreno', u kojoj je ministar Gordan Jandroković uvjeravao javnost da 'nećemo završiti na sporazumu Račan - Drnovšek', Rudolf je razmišljao samo o jednom: kakve će učinke izazvati nota MVPEI-ja u kojoj je tek u utorak javno objelodanjeno da su Jadranka Kosor i Borut Pahor dogovorili 'nastavak pregovora o rješavanju graničnog pitanja uz olakšavanje EU na temelju prijedloga od 15. lipnja 2009.godine.'
Rudolf, naime, objašnjava da je osobito neprihvatljiva točka 2. Rehnovog prijedloga, u kojemu se spominje dodir Slovenije s otvorenim morem. On je podržao dogovor Kosor - Pahor, vjerujući premijerki koja ga je uvjeravala da sporazum nema dodataka i tajnih dijelova. No osvijestio se čim je doznao da je Jandroković Ljubljani poslao notu s pristankom na drugi Rehnov prijedlog kao temelj pregovora. Ostavke je podnio u srijedu, nakon što se sastao s Jandrokovićem, koji se prema njegovim riječima ponašao 'kao da ima problem u vrtiću, a ne s nacionalnim suverenitetom'.Činjenično, kritike oporbe stoje, napominje Rudolf, podsjećajući na važnost izjave predsjednice Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU Vesne Pusićkoja tvrdi da taj odbor nije bio obaviješten da će se pregovori nastaviti na temelju drugoga Rehnova prijedloga, koji nije prihvaćen u Hrvatskome saboru.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi