TEDESCHI NA WMF-U

'RTL je dijelio radnike na Nijemce i Hrvate'

21.09.2012 u 14:07

Bionic
Reading

'Sve su me političke stranke zvale, ali nisam član niti jedne. Smatram da s ove pozicije mogu dati veći doprinos. Moja politička opcija je jednostavna – konzervativan sam prema sebi, a liberalan prema svima drugima', kazao je Emil Tedeschi, vlasnik Atlantic grupe, na petom Weekend media festivalu što se održava u Rovinju

U 'Hard talku', koji je više bio 'soft talk', kako ga je nazvao jedan od gledatelja, s Tomom Ricovim Tedeschi je pričao o svojim izletima u medijski biznis, odnosu prema politici, moglo se čuti i kako razmišlja o pozicioniranju brendova koji su vlasništvu Atlantic grupe, ali i o njegovoj ljubavi prema glazbi i košarci.

Prisjećajući se medijskih početaka, prvi čovjek AG-a naveo je kako oni datiraju još iz vremena kada je izdavao fanzine, a prvi ozbiljan posao s medijima mu je bilo izdavanje Novog danasa koji je neslavno ugašen nakon nekoliko brojeva.

'Nakon samo tri broja nacionalni distributer nam je otkazao distribuciju i poslao nas u smrt. To nije doživio nijedan tabloid iz tog vremena pa ni Feral Tribune koji je imao puno većih problema s političkim establišmentom. U izdavaštvo nisam ušao iz političke potrebe, već zato što smo tada bili jedan od najvećih veletrgovaca papirom pa se učinilo zgodnim spojiti ta dva segmenta', kazao je Tedeschi i dodao da je od političara doznao da mu je distribucija onemogućena ne zato što im je smetalo što je pisalo u Novom danasu, nego tko je pisao.

O vremenu kada je bio suvlasnik RTL-ova kanala u Hrvatskoj kaže da je imao pozitivnih i negativnih iskustava te da na kraju u cijeloj priči nije izgubio novac.

'Više od godine dana svog života izgubio sam na projekt RTL. Svjetonazorski su mi na RTL-u izostale neke emisije, ali možda je s moje strane bilo i iluzorno očekivati da će se sadržaji koje bih ja volio vidjeti naći na jednoj komercijalnoj televiziji', istaknuo je Tedeschi

Upitan zašto je izašao iz tog posla, kazao je kako ga je u jednom trenutku većinski vlasnik RTL-a nadglasao, a on je smatrao da se odluka mora donijeti konsenzusom, nakon čega se odlučio distancirati od cijele priče.

Govoreći o negativnim iskustvima naveo je primjer u kojem je većinski njemački vlasnik ljude u kući dijelio na 'naše' i 'vaše'.

'Ta stalna podjela na Nijemce i Hrvate nije mi se sviđala. To pamtim kao loše', prisjetio je Tedeschi i dodao da je čuo špekulacije kako će preuzeti tjednik Aktual i dnevni poslovni list Business.hr, ali da to nije točno te da niti jedan od projekta nema veze s njim osobno ni s Atlantic grupom.

Za sebe kaže kako je novinoman te da kupuje manje-više sve dnevne novine, ali i da dnevno provodi po dva sata na internetu čitajući portale, pri čemu je posebno apostrofirao tportal.hr i Index.

'Na društvenim mrežama sam sve manje, a Facebook koristim prvenstveno zbog glazbe', pojasnio je.

Na pitanje da prokomentira svoj privatni susret s premijerom Zoranom Milanovićem, Tedeschi je odbio uz objašnjenje da 'sve što je imamo reći na tu temu je već rekao u tjedniku Globus' te da on duboko dijeli privatno od poslovnog.

U potpuno drugačijem tonu Tedeschi je pričao o svojoj ljubavi prema glazbi i sportu. Kazao je da je glazbu je zavolio još kao klinac, ali da nikad nije bio talentiran za sviranje.

'Da sam samo pet posto svog razmišljanja o glazbi uložio u vježbanje danas bi mogao izaći na pozornicu. Pikao sam tri godine po klaviru, ali nije išlo', kazao je Tedeschi.

Sebe, naveo je, ne smatra DJ-em već glazbenim selektorom koji je odlučio to raditi samo četiri puta godišnje.

'Nisam dj jer ljudi koji danas rade s gramofonima vrijede jedako kao što to vrijedi bilo koji član nekog benda. Nažalost ja nisam toliko spretan s prstima. Dečki koji su poput Tome bili stariji od mene zapišali su dj kabine kao svoj prostor i nisu puštali zdravu konkurenciju unutra, ali zato kada im danas treba netko da im na naslovnicima novina promovira događaje onda zovu mene', pola u zbilji, pola u šali kazao je Tedeschi.

Govoreći o svojim političkim uvjerenjima naveo je kako je konzervativan sam prema sebi, a liberalan prema svima drugima.