prekrajanje

Roth: Njemačka je protiv promjena granica na Balkanu

22.04.2021 u 10:44

Bionic
Reading

Njemačka odlučno odbacuje zamisli koje bi vodile prekrajanju granica na Balkanu i smatra da su one relikvije propale prošlosti, kazao je Michael Roth, državni tajnik u njemačkom Ministarstvu vanjskih poslova zadužen za Europu

U intervjuu za Deutsche Welle, objavljenom u četvrtak, Roth je kazao kako se promjenama granica ne bi riješio niti jedan problem na Balkanu, a samo bi se otvorili novi sukobi.

"Tako nešto bilo bi izuzetno opasno, a prijetilo bi ponovnim otvaranjem Pandorine kutije s konfliktnim potencijalom. Ne morate biti prorok da to kažete. Sadašnjost i budućnost zapadnog Balkana leže u pomirenju, bliskoj regionalnoj suradnji i konačnom odstupanju od nacionalizma i revanšizma", kazao je Roth, istaknuvši kako države regije trebaju ostati dom multireligijskih i multietničkih društava.

Roth je ovime komentirao navodni dokument što ga je objavio slovenski portal necenzurirano.si, kojim neidentificirani autori predlažu podjelu BiH te uspostavu velike Srbije i velike Albanije. Autorstvo tog dokumenta mediji su pripisivali slovenskom premijeru Janezu Janši, što je on odlučno opovrgnuo, a do sada nitko nije dokazao je li dokument autentičan i kome je mogao biti namijenjen.

Vodeći njemački diplomat zadužen za Europu sada je istaknuo kako se slovenska vlada jasno distancirala od takvog dokumenta kao i svih "maštanja" o promjeni granica jer to ne može biti interes nikoga u Europi, posebice imajući i vidu tragedije koje su prouzročili ratovi na području bivše Jugoslavije.

Roth je izrijekom ustvrdio kako ne postoje nikakve snage unutar Europske unije koje bi zagovarale prekrajanje granica.

"Strategija proširenja EU i strategija za zapadni Balkan Europske unije ne predviđaju nikakvo povlačenje granica. I dobro je što je tako i to tako mora i ostati", kazao je Roth.

Najavio je kako će u svibnju i lipnju zapadni Balkan i proširenje EU biti u fokusu sastanka Vijeća ministara vanjskih poslova i ministara za europska pitanja. Roth je pojasnio kako očekuje da će iz toga proisteći "zeleno svjetlo"  za nastavak procesa ulaska u članstvo te da će se za to i osobno snažno založiti.

"EU mora održati svoju riječ i proces učlanjenja ne smije držati na ledu. Hitno nam je potrebno više pozitivnih signala za ovu regiju. Na kocki je ništa manje do vjerodostojnost EU-a. Događaji u proteklih 12 mjeseci su pokazali da EU na zapadnom Balkanu ima sistemske protivnike koji popunjavaju praznine i koje im mi ostavljamo. U našem je vlastitom interesu da ovu regiju jače vežemo za sebe", pojasnio je Roth stajališta Berlina u odnosu na regiju.