PRVA EVAKUACIJA

Romi izbačeni iz ilegalnog kampa u Francuskoj

06.08.2010 u 20:51

Bionic
Reading

Policija je u petak evakuirala ilegalni kamp u kojem je od svibnja živjelo najmanje stotinu rumunjskih Roma na području grada Saint-Etiennea u središtu Francuske, doznaje se od udruženja 'Mreža solidarnosti Roma'

To je prvi ilegalni kamp Roma evakuiran u Francuskoj nakon što je 28. srpnja predsjednik Nicolas Sarkozy najavio niz mjera protiv 'nekih' Roma i nomada. On je posebice najavio evakuaciju 300 ilegalnih kampova u tri mjeseca.

Operacija izbacivanja Roma počela je u zoru i završena je tijekom prijepodneva, javlja AFP.

Francuska vlada je donijela niz strogih mjera prema Romima koji žive u Francuskoj, a odmah su postale predmet kritika udruga za zaštitu ljudskih prava.

Po tim mjerama, tijekom tri mjeseca trebalo bi se raspustiti oko 600 ilegalnih kampova i deportirati do granice prema Rumunjskoj i Bugarskoj Rome koji su počinili kaznena djela.

Tu politiku odobrava 79 posto Francuza, po anketi koju je u petak objavio list Le Figaro.

Procjenjuje se da u Francuskoj živi oko 15.000 Roma s Balkana. Prošle godine ih je 10.000 deportirano, ali udruge navode da ih se dvije trećine vratilo.

Pariz je sa zadovoljstvom dočekao dugo očekivano imenovanje državnog tajnika za reintegraciju Roma u Rumunjskoj.

U Rumunjskoj živi najveća zajednica Roma Europe, oko 530.000 ljudi, prema popisu iz 2002., odnosno 2,5 milijuna po podacima nevladinih organizacija koje naglašavaju da se mnogi ne izjašnjavaju kao Romi kako bi izbjegli diskriminaciju.