dzs

Rok za samopopisivanje produljen: Još danas se možete popisati do ponoći, a sutra popisivači izlaze na teren

27.09.2021 u 09:11

Bionic
Reading

Glavna ravnateljica Državnog zavoda za statistiku (DZS) Lidija Brković kazala je u ponedjeljak da je zbog usporenog rada sustava tijekom zadnjeg dana samopopisivanja, koje je trebalo završiti u nedjelju, produljeno do danas u ponoć.

“Zbog iznimno velikog interesa, jučer je došlo do usporavanja rada sustava. Iz tog razloga donesena je odluka da se samopopoisivanje produlji do kraja današnjeg dana, u ponoć”, kazala je Brković na konferenciji za medije te pozvala one građane koji jučer nisu uspjeli popuniti obrazac putem sustava e-Građani, da to učine još danas.

  • +6
Konferencija za medije DZS-a na temu popisa stanovništva 2021. Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Kazala je da se više od 100 tisuća građana samopopisalo jučer od 15 sati i tako odbacila tvrdnje novinara da je sustav pao, već istaknula da je on bio usporen.

Time se i početak druge faze popisivanja stanovništva prebacuje za jedan dan, pa će popisivači, njih oko 8 tisuća diljem zemlje, tek od sutra početi sa terenskim obilaskom kuća i stanova. Ipak, cjelokupno trajanje popisa zbog toga se neće produžiti već bi trebao završiti do 17. listopada.

Do sada se, od početka samopopisivanja, od 13. do 26. rujna, popisalo preko 1.420.000 građana, a Brković je ocijenila da je takav odaziv čak i iznad očekivanja.

Među županijama prednjači Grad Zagreb gdje se samopopisalo preko 50 posto građana, a sve ostale županije, osim Ličko-senjske županije, imaju preko 20 posto samopopisanih građana.

Polovica popisivača i kontrolora nema digitalne Covid potvrde

Brković je kazala i da polovica, odnosno oko 4 tisuće popisivača trenutno nema Covid digitalnu potvrdu, pa će se za njih osigurati redovito besplatno testiranje brzim antigenskim testom tri puta tjedno.

“Negdje oko četiri tisuće popisivača i kontrolora (nema Covid potvrdu). Međutim, s terena imamo informaciju da su se određeni popisivači u međuvremenu i cijepili, pa će se možda trebati cijepiti samo prvi tjedan popisa”, istaknula je Brković.

Upitan kako će izgledati terenski popis, kao i što građani trebaju napraviti sa kontrolnim šiframa, glavni koordinator za popis Damir Plesac kazao je kako ne postoji unaprijed definiran raspored obilaska kuća i stanova, već da popisivači samostalno raspoređuju svoje radno vrijeme i raspored obilaska.

“Ukoliko popisivač ne nađe nikoga kod kuće, građanima će ostaviti poruku sa svojim kontaktom o vremenu svog sljedećeg dolaska. Cijelo vrijeme dok traje popis, u interesu je popisivača da na vrata pokuca nekoliko puta”, istaknuo je Plesac.

Dodao je da oni građani koji su se već samostalno popisali, popisne šifre mogu ostaviti i na vratima ukoliko nisu doma, na oglasnoj ploči u zgradi, ali i kod susjede. Moguće je, dodao je, da građani uz popisivača promijene odgovore koje su dali u samopopisu.

Dodao je i da, iako popisivač nema pristup obrascu koji je ispunio građanin, može unijeti popisnu šifru i u napomeni promijeniti odgovor popisivača na određeno pitanje, za što će trebati navesti ime i prezime kao i OIB građanima.

Građani od popisivača slobodno mogu zatražiti Covid potvrde

Brković je kazala i kako građani od popisivača slobodno mogu zatražiti Covid potvrde na uvid.

“Pozivam sve građane da slobodno provjere akreditacije popisivača, kao i njihove Covid potvrde prije nego što ih puste u kuću”, istaknula je Brković.

Naglasila je i da će popisivači imati službenu akreditaciju Državnog zavoda za statistiku, s njihovim logom te logom popisa stanovništva, nosit će maske i majice s tim logom te će imati prijenosna računala.