priča u prilog perkoviću

Rojs izišao s novim detaljem o atentatu na Tuđmana: 'To ne zna nitko u Hrvatskoj, a ja imam dokumentaciju o tome'

26.04.2022 u 13:48

Bionic
Reading

Ljubo Ćesić Rojs gostovao je na N1 televiziji. Izišao je s novim detaljima o pokušaju atentata na Franju Tuđmana 1994. te komentirao potpise generala da bi se od predsjednika Zorana Milanovića zatražilo pomilovanje Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, bivših obavještajaca jugoslavenske tajne policije UDBA-e, koji su osuđeni na doživotni zatvor zbog sudjelovanja u atentatu na Stjepana Đurekovića

Ćesić Rojs rekao je da nije istina da je on inicijator prikupljanja potpisa, za što ga je optužio general Marinko Krešić.

“To nije točno i to zna moj kum Marinko Krešić, on će to imati prilike sutra reći, zvao me sad i za mene je ta tema završena. On zna da ja nisam inicijator, prije mene su potpisali generali Čermak i Gotovina, ja sam treći. Za mene je ta priča završena i ja ne želim više o tome raspravljati”, rekao je Ćesić Rojs za N1.

General Ivan Tolj rekao je da ga čudi Rojsov potpis na tom popisu.

“General Tolj i ja se čujemo dnevno dva-tri-četiri puta, neki dan smo razgovarali u dva ujutro, dakle bliski smo suradnici, ali nitko od nas nije znao do ponedjeljka ujutro 11. travnja, dok se nije potpisalo. Ja na tom popisu nisam vidio ime generala Ivana Tolja. Nije očito išlo masovno, odabrano je nas sedam, po kojem ključu – ne znam, ali general Tolj zna kakve ja principe imam i da stojim iza svog potpisa i takav ću biti. Da svi generali povuku svoj potpis, ja svoj potpis neću povući. U meni nema mržnje, u meni je stvarno, kao što je rekao Gotovina, to je čovjek koji se okrenuo vjeri, milosrđe, pogotovo u Velikom tjednu”, rekao je Rojs.

Komentirao je izjave da su oni ljudi bez legitimiteta, odnosno “udbaške pudlice”.

“Ako je to izjavio predsjednik moje stranke, jer od svih nas potpisnika, ja sam član HDZ-a doktora Franje Tuđmana, ne HDZ-a briselskog koji je sada prevladao, to je naš problem unutar stranke, još su članovi Ćosić i Krešić. Gotovina i Čermak nisu uopće članovi HDZ-a. Kakva pudlica? Da sam pudlica, ja bih ’91. pobjegao u Njemačku, ne bih se uključio u obranu Hrvatske, imao sam četvoro djece, bio sam na Plitvicama. Svi koji meni nešto predbacuju imali su priliku priključiti se obrani”, rekao je Rojs.

Rojs je u studiju pokazivao dokumente s pečatom Josipa Perkovića dok je bio u Ministarstvu obrane. Rojs tvrdi da je Perković nabavljao oružje i da mu nijedan konvoj nije uhvaćen.

“Šušak je bio broj jedan na pečatu, ovo je 17”, rekao je Rojs. Dodao je da HDZ treba lustrirati. “Tamo je najveće zlo”, rekao je. Kasnije je dodao da će se provesti lustracija u HDZ-u te da će se uhititi udbaše iz stranke.

“Najveći udbašenković je Sanader. Iza njega, Vasiljković Vaso, velika Hrvatina, dolazio je ovdje kod vas, govorio Hvaljen Isus i Marija, meni pretresao stan u dva ujutro da bi napakirao Gotovini…”, rekao je Rojs.

“Dopustite još jednu najvažniju stvar koju je Perković napravio. To ne zna nitko u Hrvatskoj, a ja imam dokumentaciju o tome”, rekao je Rojs, dodavši da je Perković spriječio atentat na Tuđmana 1994. godine.

“Perković je tada došao preko preslušnih uređaja do originala, jedan general HV-a, taj je umro, bivši KOS-ovac, trebao je ubiti Tuđmana…”, rekao je Rojs.

“Spriječeno je ubojstvo Franje Tuđmana 1994. godine zahvaljujući Josipu Perkoviću”, rekao je Rojs.